Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

‘Vidi u mraku’: Prezentovan Huawei P30, telefon sa najmoćnijom kamerom na svijetu (FOTO | VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Nakon martovske svjetske prezentacije u Parizu, kompanija Huawei je u saradnji sa BH Telecomom u Sarajevu predstavila modele iz serije P30.

Huawei nastavlja sa već dobro poznatim dizajnom i fotografijom, sa najnaprednijom serijom. Kamere pametnih telefona, koji sadržavaju inovativan Huawei SuperSpectrum senzor, optičke SuperZoom leće, novu Huawei Time of Flight (Tof) kameru, te poboljšanu optičku i AI tehnologiju stabilizacije slike.

“Huawei P30 serija sa svojim inovacijama, sasvim sigurno će promijeniti percepciju mobilne fotografije i postaviti pravila za narednu generaciju pametnih telefona, omogućujući korisnicima da uhvate istinsku ljepotu koja ih okružuje putem uređaja koji im stane na dlan”, izjavio je Dalibor Ritan, direktor terminalnog odjela Huawei BiH.

 • Najrelevantnija stranica za recenzije kamera, proglasila je Huawei P30 Pro dosad najboljim mobitelom ikad dodijelivši mu 112 bodova. Huawei P30 Pro prvi je uređaj na svijetu koji dolazi s četverostrukom Leica kamerom.

  Richard Yu, CEO Huawei Consumer Group-a je istakao da je Huawei vodeći kada su u pitanju inovacije za bolji povezani život, uključujući unapređenja na polju fotografija, vještačke inteligencije, baterije, konekcionih opcija i iteracije, a sve ovo je sadržano u P30 i P30 Pro telefonima.

  Huawei ističe da je dizajn P30 linije telefona inspirisan prirodom, a telefone karakterišu veoma tanki okviri. P30 ima 6.1-inčni FHD+ OLED displej sa 19.5:9 odnosom stranica, dok P30 Pro odlikuje 6.47-inčni FHD+ zakrivljeni OLED ekran, sa istim odnosom. Zahvaljujući tankim okvirima, telefoni su uži od iPhone XR i XS Max modela. U displeju telefona nalazi se senzor otiska prsta, za koji Huawei tvrdi da je za do 37% brži od standardnog.

  Huawei je želio da na telefone donese ultimativno iskustvo fotografisanja i kreiranja videa. Kada su kamere u pitanju, Huawei P30 koristi SuperSensing 40MP Lecia Triple Camera sistem (8MP telefoto, 16MP ultra-široki i 40MP širokougaoni senzor).

 • P30 Pro, s druge strane, koristi četiri kamere na poleđini: 20MP ultra-široka, 40MPširokougaona, 8MP 5X telefoto, kao i ToF (time-of-flight) depth-sensing objektiv. Kamera od 40MP je prva koja koristi RYYB (red, yellow, yellow, blue) senzor, za koji Huawei tvrdi da je prvi na svijetu koji omogućava da se primi 40% više svijetla. Na P30 Pro modelu, glavna kamera i telefoto senzor imaju OIS podršku.

  Oba telefona stižu sa 32MP prednjim kamerama, za koje Huawei tvrdi da će omogućiti najbolje selfije.

  Što se tiče snimanja videa, telefoni nude opciju snimanja svetlijeg videa u uslovima slabijeg osvijetljenja, a tu je i poboljšana stabilnost jer dual OIS i AIS rade uzajamno kako bi smanjili zamućenje slike. Takođe, pomenuto je da će P30 pro imati opciju upotrebe zumiranja za video.

 • Kineska kompanija je sa novim telefonima predstavila i novu opciju boja – Amber Sunrise. Ostale varijante, u kojima će biti dostupni, su Pearl White i Crna, a tu su i Aurora i Blue Crystal varijante. Zanimljivo je kako je Huawei spremio i specijalno izdanje Huawei P30 Pro telefona koje stiže u paketu sa maskicama koje na sebi imaju Swarovski kristale.

  “BH Telecom već godinama prati svjetske trendove u mobilnoj industriji i trudi se učiniti ih dostupnim svim našim korisnicima. Tako je i ovaj put, odmah nakon svjetske premijere koja je održana u Parizu prošle sedmice, uređaj Huawei P30 Pro i Huawei P30 će do kraja sedmice biti dostupni u ponudi BH Telecoma”,  rekao je v. d. Izvršnog direktora za razvoj poslovanja BH Telecoma, Elvedin Kanafija.

  Huawei P30 Pro i P30 bit će u ponudi BH Telecoma, s mogućnošću kupovine na 12 ili 24 mjesečne rate, uz postpaid pakete. (Radio Sarajevo | Balkan android)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje