Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Veliko otkriće na Antarktici: Ispod leda našli ‘skriveni svijet’

Preuzmite sliku

Naučnici su istraživali estuarij nekoliko stotina metara ispod leda na Antarktici i u njemu otkrili velike količine sićušnih životinja

Ispod ledenog oklopa Antarktike u špilji velikoj poput ogromne katedrale nalaze se jata sićušnih životinja koje podsjećaju na minijaturne škampe, a dio su ekosistema koji je dosad bio ledom zaključana tajna.

Kako prenosi Guardian, novozelandski naučnici otkrili su ovaj ekosistem 500 metara ispod leda u estuariju koji je nekoliko stotina kilometara od ruba Rossove ledene ploče. Naime, i prije su sumnjali da ispod leda postoji mreža slatkovodnih rijeka ili jezera, ali ih nisu direktno otkrili.

Cilj ove naučne misije bio je otkriti kakvu ulogu ovakva ušća ispod leda imaju u otapanju ledenih ploča prouzrokovanog klimatskim promjenama, no kad su probušili led i došli do rijeke, kameru su okružili amfipodi, sićušne životinjice, velike tek par milimetara.

– Neko smo vrijeme mislili da nešto ne valja s kamerom, ali kad smo popravili fokus, otkrili smo jata člankonožaca – rekao je Craig Stevens s Nacionalnog instituta za vodu i atmosferu (NIWA).

Rekao je kako su istraživali druge dijelove ledene ploče i pretpostavljali da znaju kako stvari stoje, no da su ovo bila velika iznenađenja.

– Bili smo van sebe jer su te životinjice značile da je tu važan ekosistem – rekao je Stevens.

Huw Horgan sa univerziteta u Wellingtonu opisao je kako je istraživanje i analiza te rijeke pod ledom bila kao da prvi ulaze u skriveni svijet. U rijeci su ostavili instrumente kako bi otkrili i što tu vodu čini jedinstvenom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje