Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliko otkriće: Dodatak prehrani koji mnogi svakodnevno konzumiraju značajno smanjuje rizik od velikog broja oblika raka

Preuzmite sliku

Britanski naučnici objavili su istraživanje u kojem je otkriveno da jedan nutrijent, čest u prehrambenim proizvodima koje svakodnevno konzumiramo, značajno smanjuje rizik od širokog spektra karcinoma.

Naučno istraživanje na ljudima s visokim nasljednim rizikom od širokog spektra karcinoma pokazalo je veliki preventivni učinak otpornog škroba, nutrijenta koji se nalazi u širokom rasponu namirnica kao što su zob, žitarice, kuhana i ohlađena tjestenina ili riža, grašak, grah i zelenije banane.

Međunarodno istraživanje, poznata kao CAPP2, uključivala je gotovo 1000 pacijenata s Lynchovim sindromom iz cijelog svijeta i otkrila je da redovna doza rezistentnog škroba, također poznatog i kao fermentabilna vlakna, uzimana u prosjeku dvije godine, nije uticala na rak crijeva, ali je smanjila rizik od raka u drugim dijelovima tijela za više od pola.

Taj je učinak bio posebno izražen kod karcinoma gornjeg dijela probavnog sistema, uključujući rak jednjaka, želuca, bilijarnog trakta, gušterače i dvanaesterca.

Naučnici su uočili da taj zapanjujući učinak traje i 10 godina nakon prestanka uzimanja tog prehrambenog dodatka.

Istraživanje, koju su vodili naučnici sa univerziteta Newcastle i Leeds, objavljena u naučnom časopisu Cancer Prevention Research, časopisu Američke udruge za istraživanje raka, uključivala je planirano dvostruko praćenje naslijepo od 10 godina, dopunjeno opsežnim podacima iz britanskog nacionalnog registra raka do unazad 20 godina kod 369 sudionika.

Prethodno istraživanje, objavljeno kao dio istog ispitivanja, otkrilo je da aspirin smanjuje rak debelog crijeva za 50 posto.

Otkrili smo da rezistentni škrob smanjuje niz vrsta raka za više od 60 posto. Učinak je bio najočitiji u gornjem dijelu crijeva. Ovo je važno jer je rak gornjeg probavnog trakta teško dijagnosticirati i često se ne otkrije rano, objasnio je profesor John Mathers, profesor na Univerzitetu Newcastle.

Otporni škrob može se uzimati kao dodatak prahu i prirodno se nalazi u grašku, grahu, zobi i drugoj škrobnoj hrani. Doza korištena u ispitivanju jednaka je dnevnom unosu banane; prije nego što postanu prezrele i mekane, škrob u bananama odupire se razgradnji i dolazi do crijeva, gdje može promijeniti vrstu bakterija koje tamo žive, pojašnjava Mathers.

Otporni škrob vrsta je ugljikohidrata koji se ne probavlja u vašem tankom crijevu, umjesto toga fermentira u vašem debelom crijevu, hraneći korisne crijevne bakterije te djeluje kao dijetalna vlakna u vašem probavnom sistemu. Ova vrsta škroba ima nekoliko zdravstvenih prednosti i manje kalorija od običnog škroba. Smatramo da rezistentni škrob može smanjiti razvoj raka mijenjanjem bakterijskog metabolizma žučnih kiselina te smanjiti one vrste žučnih kiselina koje mogu oštetiti naš DNK i na kraju uzrokovati rak. Međutim, ovo zahtijeva dodatna istraživanja, dodao je Mathers.

Kada smo započeli istraživanja prije više od 20 godina, mislili smo da bi nam ljudi s genetskom predispozicijom za rak debelog crijeva mogli pomoći ispitati možemo li smanjiti rizik od raka s aspirinom ili rezistentnim škrobom. Pacijenti s Lynchovim sindromom visoko su rizični jer imaju veću vjerojatnost da će razviti rak, pa je otkriće da aspirin može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, a rezistentni škrob drugih vrsta raka za polovicu, od vitalne važnosti. Na temelju našeg ispitivanja, NICE sada preporučuje aspirin za ljude s visokim genetskim rizikom od raka, a dobrobiti su jasne – aspirin i rezistentni škrob djeluju, rekao je pak profesor Sir John Burn sa Univerziteta Newcastle i Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, koji je vodio istraživanje s profesorom Mathersom.

Dugotrajan učinak

Između 1999. i 2005. gotovo 1000 sudionika počelo je uzimati ili rezistentni škrob u obliku praha svaki dan tijekom dvije godine ili aspirin ili placebo.

Na kraju faze liječenja nije bilo ukupne razlike između onih koji su uzimali rezistentni škrob ili aspirin i onih koji nisu. Međutim, istraživački tim predvidio je dugotrajni učinak i osmislio studiju za daljnje praćenje. U razdoblju tog praćenja bilo je samo pet novih slučajeva raka gornjeg probavnog trakta među 463 sudionika koji su uzimali rezistentni škrob u usporedbi s 21 među 455 koji su bili na placebu.

Britanski naučni tim sada vodi međunarodno ispitivanje, CaPP3, s više od 1800 ljudi s Lynchovim sindromom kako bi ispitali mogu li se manje, sigurnije doze aspirina koristiti za smanjenje rizika od raka.

Istraživanje financiraju Cancer Research UK, Europska komisija te britanski Medical Research Council i National Institute for Health Research. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,