Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Velika sunčeva pjega u samo 24 sata postala dvostruko veća i – okrenuta je ravno prema Zemlji

Preuzmite sliku

Ne samo da sunčeva pjega AR30398 gleda direktno u našu planetu, već ima i nestabilno beta-gama magnetsko polje koje sadrži dovoljno energije da izazove kratka radio zamračenja.

Tamna sunčeva pjega koja je okrenuta izravno prema Zemlji udvostručila se u samo 24 sata i mogla bi u bliskoj budućnosti otpustiti solarne baklje srednje klase.

Jučer je sunčeva pjega AR3038 bila velika. Danas je ogromna, napisao je Tony Phillips s portala SpaceWeather.com i dodao da je ta sunčeva pjega trenutno triput veća od Zemlje.

Ne samo da sunčeva pjega AR30398 gleda izravno u naš planet, već ima i nestabilno beta-gama magnetsko polje koje sadrži dovoljno energije da izazove kratka radio zamračenja.

Sunčeve pjege su tamna područja Sunca gdje je hladnije od ostalih dijelova površine. Sunčeve baklje potječu blizu tih tamnih područja zvijezde. Sunčeve baklje i erupcije koronalne mase dolaze iz tih regija, a kada eksplodiraju u smjeru Zemlje, mogu rezultirati geomagnetskim olujama koje proizvode prekrasne aurore, ali i predstavljaju opasnost za električne mreže i satelite.

 • Par masivnih rojeva sunčevih pjega, neki dovoljno veliki da progutaju cijelu Zemlju, pojavio se na površini Sunca u aprilu. Nazvane AR2993 i AR2994, dvije aktivne regije poslale su naučnike u prekovremeni rad kako bi saznali treba li se Zemlja pripremiti za snažne sunčeve baklje, no srećom nijedna nije bila usmjerena prema nama.

  Međutim, početkom aprila Zemlja je za dlaku izbjegla izbacivanje plazme, povezano sa grupom sunčevih pjega koja se ranije pojavila na našoj zvijezdi.

  Nedavno povećanje aktivnosti sa Sunca rezultat je njegovog približavanja najaktivnijoj fazi u svom 11-godišnjem solarnom ciklusu, čiji vrhunac aktivnosti se očekuje 2024. godine. Istraživanja su pokazala da je nivo sunčeve aktivnosti koja se trenutno događa otprilike ista kao prije 11 godina, tokom iste tačke u prošlom ciklusu.

  Siguran sam da ćemo vidjeti veće aktivne regije tokom sljedećih nekoliko godina. Aktivne regije 2993 i 2994 srednje su veličine i ne predstavljaju najbolje što Solarni ciklus 25 može proizvesti, rekao je solarni fizičar Dean Pesnell iz NASA-e, govoreći za Live Science.

  Jan Janssens iz Solarno-terestrialnog centra izvrsnosti u Bruxellesu rekao je za Live Science da su višestruke sunčeve baklje i erupcije koronalne mase ‘tipične u ovoj fazi solarnog ciklusa’, a neke će ići i prema Zemlji.

  Solarne baklje dijele se na klase, od kojih je A-klasa najslabija, zatim su tu B, C i M-klasa, a X-klasa predstavlja najjača kategoriju solarnih baklji. Zatim im se daje veličina u brojevima. Najsnažnija zabilježena solarna baklja, iz 2003. godine, preplavila je senzore i označena je kao X28.

  U modernom dobu nije bilo ekstremne erupcije koronalne mase ili solarne baklje, a posljednja je bio Carringtonov događaj iz 1859. godine, koji je stvorio geomagnetsku oluju s aurorom koja se pojavila na globalnom nivou, kao i požare na telegrafskim stanicama. (Zimo.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,