Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Velika Britanija: Kad kockari pretjeraju, smirit će ih umjetna inteligencija

Kockanje je velika ovisnost i jednom kada krenu, ljudi često ne mogu stati – ako su na dobitku (što je rijetko), nastavit će s kockanjem, a ako su u minusu, pokušat će se barem vratiti na nulu, ali u biti samo upadaju u nove gubitke i probleme.

Takve situacije mogu rezultirati neželjenim i opasnim ponašanjem, što će kockarnice u Velikoj Britaniji pokušati spriječiti zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Veliki broj aparata za klađenje i kockanje nedavno je nadograđen na novu verziju softvera koja će, zahvaljujući AI, moći prepoznati problematično ponašanje i igru korisnika te će nakratko blokirati uređaj i onemogućiti nastavak kockanja. Takva pauza trajat će 30 sekundi tokom koje će se na ekranima prikazivati upozorenja vezana uz kockanje, a sistem će upozoriti i zaposlenike u kockarnicama koji će provjeriti zbog čega je došlo do blokade sistema.

Npr. ako osoba konstantno gomila gubitke ili ako previše vremena provodi za jednim aparatom, umjetna inteligencija mogla bi odlučiti da je vrijeme za hlađenje te da će 30 sekundi pauze biti dosta da kockar razmisli o tome treba li nastaviti s gomilanjem gubitaka. Za osobe koje koriste svoje lične račune za kockanje, softver će u obzir uzeti i njihovo prijašnje ponašanje u kockarnicama tako da će, u slučaju težih kockara, vjerovatnije ranije reagovati i blokirati njihove aparate.

Iako je riječ o pohvalnom potezu, čiji se učinci moraju pratiti i analizirati, postavlja se pitanje je li to vrijeme dovoljno da kockar može trezveno razmisliti o svojim daljnjim postupcima. Naime, jedno ranije istraživanje provedeno u Norveškoj pokazalo je kako ni 90 sekundi pauze kockarima nije dovoljno za neke osjetne pozitivne učinke. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje