Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Upozorenje: Plavo svjetlo pametnih telefona može uzrokovati sljepoću i rak

Preuzmite sliku

Od pojave pametnih telefona i tableta i rasta njihove popularnosti upozorava se kako zračenje tih uređaja ima štetan učinak na ljude 

Istraživanje optičke aktivnosti, provedeno na Univerzitetu Toledo u Španjolskoj, pokazalo je kako plavo svjetlo može pretvoriti molekule u očima u ubice stanica. To može dovesti do makularne degeneracije, bolesti oka koja je povezana s dobi i koja je vodeći uzrok sljepoće.

“Nije tajna da plavo svjetlo šteti našem vidu tako što oštećuje očnu retinu. Naša istraživanja objašnjavaju kako se to događa te se nadamo da će to dovesti do terapija za usporavanje makularne degeneracije, poput nove vrste kapi za oči” kazao dr. Ajith Karunarathne, profesor na odjelu za hemiju i biohemiju univerziteta u Toledu.

Plavo svjetlo izaziva određenu hemijsku reakciju za koju Karunarathne kaže da je ‘toksična’ za fotoreceptorske stanice oka, te je dodao “Fotoreceptorske stanice ne regeneriraju se u očima. Kada su mrtve, zaista su mrtve.”

Istraživanje koje je proveo Institut za globalno zdravlje iz Barcelone pokazalo je kako plavo svjetlo može biti povezano s određenim oblicima raka.

“Postoje dokazi koji ukazuju na povezanost izloženosti umjetnom svjetlu noću… s rakom dojke i prostate” rekao je Manolis Kogevinas, istraživač na Institutu i koordinator istraživanja.

Istraživanje Instituta za globalno zdravlje kaže kako visoka izloženost plavom svjetlu povećava rizik od pojave raka dojke i raka prostate između 1.5 do 2 puta.

Plavo svjetlo emitira i sunce. Kao zaštitu, stručnjaci preporučuju sunčane naočale s UV zaštitom.

U slučaju pametnih telefona i tableta, rizik je najviši pri gledanju u zaslon u mraku, zbog čega se preporučuje to izbjegavati što je više moguće.

Proizvođači pametnih telefona i laptopa poput Applea, Microsofta i Googlea ugrađuju filtere za plavo svjetlo, koje možemo uključiti na uređaju. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,