Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Upozorenje naučnika: Zemlja gubi ledene površine velikom brzinom

Preuzmite sliku

Led se na Zemlji topi brže nego što je to bio slučaj tokom 1990-ih godina prošlog stoljeća, dok klimatske promjene utiču na temperature koje rastu iz godine u godinu, potvrdili su rezultati najnovijeg istraživanja.

Ukupno, otprilike 28 milijardi metričkih tona leda se odvojilo od svjetskog morskog leda, ledenih ploča i glečera, od sredine 1990-ih godina, Godišnja brzina otapanja je sada 57 posto brža nego prije tri decenije, upozorili su naučnici u istraživanju objavljenom u ponedjeljak u časopisu The Cryosphere, prenosi Reuters.

“Bilo je iznenađujuće vidjeti tako velik rast u samo 30 godina”, rekao je koautor istraživanja Thomas Slater, naučnik sa Univerziteta Leeds u Velikoj Britaniji.

Iako je situacija jasna onima čija voda za piće ovisi o planinskim ledenjacima ili onima koji se oslanjaju na morski led za zaštitu svojih kuća na obali od oluja, otapanje leda je počelo privlačiti pažnju daleko od ovih regija, tvrdi Slater.

Pored toga što su očarani ljepotom polarnih područja, “ljudi prepoznaju da će, iako je led daleko od njih, posljedice topljenja osjetiti i oni”, rekao je.

Otapanje leda na Antarktiku, Grenlandu i planinskim ledenjacima dodalo je oceanima dovoljno vode tokom tri decenije podignuvši globalni nivo mora za 3,5 centimetra. Gubitak leda iz planinskih ledenjaka iznosio je 22 posto ukupnih godišnjih gubitaka leda, što zahtijeva pažnju, s obzirom da na njega otpada samo oko jedan posto kopnenog leda, pojasnio je Slater.

Koristeći satelitske snimke iz perioda 1994–2017, mjerenja i neke kompjuterske simulacije, tim britanskih naučnika izračunao je da svijet devedesetih godina u prosjeku gubio 0,8 milijardi metričkih tona leda, ali posljednjih godina oko 1,2 milijarde godišnje.

Naučnica Julienne Stroeve iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Boulderu u Koloradu primijetila je da istraživanje nije obuhvatila snježni pokrivač na kopnu, kao ni riječni ili jezerski led ili tzv. vječni mraz, osim što je rečeno da su “ovi elementi kriosfere također doživjeli značajne promjene tokom posljednjih decenija.” (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,