Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ugašene dvije stranice za prodaju droge i oružja

Preuzmite sliku

Američke i evropske vlasti ugasile su dvije vodeće internet stranice na takozvanom “dark webu” za trgovinu ilegalnim drogama, saopštio je američki državni advokat i ministar pravosuđa Jeff Sessions.

Američke vlasti, u saradnji s međunarodnim partnerima u šest zemalja i Europolom, zatvorile su stranicu “AlphaBay”, najveće “podzemno tržište” na kome se prodaju različite vrste droga, oružja i druga nezakonita roba.

U operaciji koja se paralelno odvijala u Holandiji zatvorena je slična stranica “Hansa Market”.

“Pravosudne snage suočene su s kriminalcima i transnacionalnim kriminalnim organizacijama koje misle da na ‘dark webu’ mogu nekažnjeno da čine loše stvari. Ovaj slučaj na kojem su predano radili agenti i tužioci govori da oni nisu sigurni. Ne možete se sakriti. Pronaći ćemo vas”, poručio je Sessions.

Administrator stranice “AlphaBay” uhapšen je na Tajlandu i protiv njega je podignuto više optužnica, ali je tokom pritvora izvršio samoubistvo.

Sessions tvrdi da je operacija zadala veliki udarac međunarodnom kriminalu, čak i veći nego u akciji 2013. godine kada je ugašena stranica “Silk Road”.

AlphaBay je sadržala oko 250.000 ponuda za ilegalne droge i više od 100.000 ponuda za ukradene dokumente, oružje i nezakonitu robu.

U Europolu kažu da će ova operacija dovesti do pokretanja na stotine novih istraga širom Evrope.

“Krijumčari droge i ostali ozbiljni kriminalci širom svijeta danas su doživjeli veliki udarac”, rekao je izvršni direktor Europola Rob Wainwright.

Sa njima se složio i direktor FBI Andrew McCabe koji je ocijenio da je ova akcija prekretnica u borbi protiv “dark weba”.

Istragu su vodili pripadnici FBI u saradnji sa američkom agencijom za borbu protiv narkotika DEA i holandskom policijom, a pomoć su pružile i policije iz Velike Britanije, Francuske i Litvanije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,