Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Veneciji će uskoro ploviti isprintane gondole, roboti će pjevati kancone?

Preuzmite sliku

Popularno

Jedna od romantičnijih stvari prilikom posjete Veneciji svakako je vožnja gondolama. Posebno se to odnosi na razdoblje kada u gradu preovladava manja gužva, pa je i manja potražnja.

Ukrcate se na dugački crni brod, a iznad vas veslom vitla pravi prefesionalac i sigurno vas vodi kanalima, no postoje naznake kako će u budućnosti taj posao obavljati – roboti.

Naučnici sa Univerziteta MIT u Sjedinjenim Američkim Državama razvili su dizajn autonomnog broda koji može biti na brzinu isprintan u 3D varijanti. Oni vjeruju kako će ovakvi brodovi u nekoj bližoj budućnosti preplaviti gradove, naročite one s mnoštvom kanala kao što su Venecija, Amsterdam i Brugge.

Brodovi ne moraju biti iskorišteni samo za prevoz putnika, već i za transport stvari. Kako prenosi PunKufer.hr moglo bi ih se programirati za održavanje grada, posebno preko noći, a mogli bi poslužiti i kao trenutni mostovi, koncertne pozornice, pijace i ostalo.

Prototip je već napravljen i testiran u amsterdamskim kanalima kao dio projekta Roboat, a cijelo vrijeme ga se testira i u bazenima istraživačkog centra. Trenutno je cilj otkriti kako bi se autonomni brod ponašao u raznim vremenskim uslovima, no sigurno je kako su ovakve stvari naša bliža ili dalja budućnost, pa ako vas za nekoliko godina Venecijom provoza robot koji pjeva italijanske kancone, nemojte se ni slučajno iznenaditi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,