Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tvrde da to rade za dobrobit okoliša: Apple kaznili s 2 miliona dolara jer prodaje iPhone bez punjača

Preuzmite sliku

Nova praksa proizvođača pametnih telefona je prodaja uređaja bez punjača u paketu jer, uvjeravaju nas oni, to čine zbog brige za okoliš.

I dok su mnogi upoznati s ovom situacijom već odavno na sve odmahnuli rukom jer ovaj pristup (koji je krenuo od Applea) ne samo da stvara dodatne probleme već i daleko više otpada, proizvođači i dalje ustraju.

Međutim ne i u Brazilu, gdje je agencija za zaštitu potrošača (Procon-SP) Appleu uručila kaznu u iznosu od dva miliona dolara, i to upravo zbog micanja adaptera iz pakiranja iPhonea 12 i novijih pakiranja starijih uređaja. Tačnije, Appleov potez krši državne zakone.

  • Procon-SP još je u decembru obavijestio Apple da njihov potez nije u skladu sa zakonom, a oni su im odgovorili da će micanje punjača biti bolje za okoliš te smanjiti emisije CO2 i iskapanje rijetkih ruda. Dodali su i da većina vlasnika telefona već ima punjače, ali to se nije svidjelo agenciji koja očito nije imala razumijevanja za njihovu ekološku osviještenost.

    Kazna se jednim dijelom odnosi i na zavaravajuće tvrdnje o vodootpornosti uređaja jer, kao što znamo, Apple odbija uvažiti garanciju za oštećenja izazvana vodom iako reklamiraju da uređaj može duže vrijeme biti pod vodom. (index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,