Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Toplotni val u Sredozemnom moru prijeti ekosistemima

Preuzmite sliku

Visoke temperature širom Evrope ovaj su mjesec potaknule morski toplinski val u Mediteranu koji bi u narednim sedmicama mogao opustošiti ekosisteme i dovesti do nestanka niza vrsta, upozoravaju naučnici.

Ekstremna vrućina proteklih sedmica uzrokovala je šumske požare i dovela do hiljada smrti širom Evrope, no visoke temperature ne štete samo životu na kopnu.

Topliji zrak zajedno s promjenjivim morskim strujama i stabilnom površinom mora ugrijao je obalne mediteranske vode za nekoliko stepeni iznad prosječne temperature koja iznosi između 24 i 26 stepeni u ovo doba godine.

More između španskih Baleara i italijanske obale je 5 stepeni toplije nego u isto vrijeme prošle godine, objavila je u petak španska meteorološka agencija AMET, upozorivši da će temperature oko španske obale biti za 3 do 4 stepena više najmanje do sredine augusta.

Vlasti u Cabo de Gati, na jugoistoku zemlje, saopštile su kako je tamo u ponedjeljak zabilježena najviša temperatura mora u posljednjih deset godina – 28 stepeni.

Morski toplotni valovi, daleko manje istraženi nego oni kopneni, sve su češći zbog klimatskih promjena te stvaraju dodatni pritisak na ekosisteme već pogođene pretjeranim izlovom ribe i zagađenjem plastikom.

Oceanolog Jean-Pierre Gattuso rekao je za Reuters da je more u blizini francuskog grada Nice 25. jula iznosila 29.2 stepeni, što je za 3.5 stepena više nego istoga dana prošle godine.

Ovo je apsolutni rekord od najmanje 1994., a vrlo vjerovatno i prije toga“, kazao je.

Oceani i mora su neka vrsta spužve za toplinu, objašnjava Gattuso. Morski toplotni valovi pogađali su Mediteran i od 2015. do 2019., dovodeći do nestanka morskog života, navodi istraživanje španskog Instituta za maritimne znanosti.

No, upozorava Gattuso, ovaj put su duži i magnituda im je viša, najavivši propadanja ekosistema u augustu. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje