Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tokio: Fascinantni i zastrašujući robot Alter imitira ljudske pokrete (FOTO)

Preuzmite sliku

Izložba o humanoidu Alteru predstavljena u Nacionalnom muzeju nauke u Tokiju, u Japanu, danas je zatvorena, javlja Anadolu Agency (AA). 

Robot Alter ima niz senzora i elektronskih signala sličnih neuronskoj mreži u ljudskom mozgu zbog čega može imitirati pojedine ljudske pokrete.

Alter ima prekriveno lice i dio ruku, ali je trup ostao otkriven kako bi posjetioci mogli vidjeti dijelove od kojih je sačinjen.

Japanski naučnici razvili su humanoidnog robota koji je u stanju izvoditi samostalne pokrete zahvaljujući ugrađenoj neuralnoj mreži i senzorima blizine, temperature i vlažnosti.

Posjetioci izložbe otvorene krajem jula robota su opisali kao “fascinantnog”, ali i “zastrašujućeg”. Mnogi od njih su rekli kako su imali osjećaj da gledaju živo stvorenje, a ne robota.

Na projektu su radili naučnici sa prestižnih japanskih univeriziteta.

Mnogi domaći i strani mediji pišu kako će Alter biti jedan od prvih humanoidnih robota koji će pokušati premostiti jaz između robota čije pokrete programiraju naučnici i onih koji imaju mogućnost samostalnog kretanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,