Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

ToF: Novost koju će imati sve više pametnih telefona

Preuzmite sliku

Pametni telefon Galaxy Note10 +, koji je Samsung predstavio prošle sedmice, pridružit će se velikom broju uređaja na kojima je moguće pronaći i kameru ToF. 

Riječ je o relativno novoj tehnologiji, koja ipak ima veliki potencijal, i vrlo je vjerovatno da će u budućnosti dobiti stalno mjesto na pametnim telefonima.

Glavna misija ToF kamere je otkrivanje dubine, a ne svjetla. Sastoji se od dva dijela: izvora svjetlosti koji osvjetljava vidno polje kamere i senzora koji detektira bilo kakvu svjetlost koja se odbija od okoline.

Kamera je posebna jer izračunava udaljenost do objekta u okolini i mjeri koliko je vremena potrebno da se svjetlost vrati senzoru, na taj način stvara trodimenzionalnu sliku svega što se nalazi ispred uređaja.

Izraz ToF je skraćenica od Time-of-Flight, odnosno vrijeme letenja. To u ovom slučaju znači, vrijeme za koje svjetlost treba preći određenu udaljenost.

Podaci o tome mogu poboljšati kvalitetu fotografije. Oštrenje slike će se ubrzati ali će biti i preciznije.

Svaka tačka ili piksel, na senzoru ToF kamere je namijenjena detekciji dubine.

Informacije prikupljene pametnim telefonom s ToF kamerom mogu pomoći u naknadnoj obradi fotografija umjetnom inteligencijom, poput onih čiji pojedini dijelovi nisu bili optimalno osvijetljeni, prenosi Indikator.ba

Pored toga, ToF kamera poboljšava i tačnost, ali i sigurnost prilikom otključavanja uređaja prepoznavanjem lica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,