Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Teslino kockanje s bitcoinom se nije isplatilo: Objavljeno koliko su novca izgubili

Preuzmite sliku

Šef Tesle Elon Musk je bio među najistaknutijim zagovornicima te kriptovalute, a njegove izjave na društvenim mrežama često su poticale značajan rast ili pad cijene bitcoina.

Prema najnovijim podacima, Tesla je 2022. godini ostvarila gubitak od 140 miliona dolara na svojim ulaganjima u bitcoin. Američkom regulatornom tijelu su prijavili ukupan gubitak od 204 miliona dolara na bitcoinu, ali i da su kroz trgovanje tom kriptovalutom uspjeli vratiti 64 miliona dolara.

Tesla je početkom 2021. godine uložila 1,5 milijardi dolara u bitcoin, a šef Elon Musk tad je objavio i da se bitcoinprihvaća kao sredstvo plaćanja za njihove automobile.

Samo nekoliko sedmica kasnije Musk je potpuno okrenuo priču, a Tesla je od tada prodala većinu kupljenog bitcoina. Trenutno imaju bitcoina u vrijednosti oko 184 miliona dolara.

Musk je bio među najistaknutijim zagovornicima te kriptovalute, a njegove izjave na društvenim mrežama često su poticale značajan rast ili pad cijene bitcoina.

Kad je Tesla objavila vijest o kupovini bitcoina u februaru 2021. godine, to je uzrokovalo je rast cijene te kriptovalute za više od 25 posto, odnosno na 48 000 dolara, što je u to vrijeme bio rekord u pogledu dosega cijene bitcoina.

Kad je Musk u martu 2021. godine putem Twittera objavio da će Tesla dopustiti kupcima da kupe svoje automobile bitcoinom, cijena te kriptovalute opet je skočila. To je tad omogućilo ljudima u SAD-u da osiguraju narudžbe u Tesli s ekvivalentom depozita od 100 dolara u protuvrijednosti bitcoina.

Ipak, bitcoin je dva mjeeseca kasnije pao za više od 10 posto, kad su u Tesli odustali od prihvaćanja bitcoina kao platežnog srdstva, navodeći zabrinutost oko utjecaja koji rudarenje te kriptovalute ima na klimatske promjene.

Musk je krajem ljeta 2021. godine ponovno na neki način promijenio ploču pa je poručio da ljudi mogu očekivati da će Tesla s vremenom opet prihvatiti bitcoin paa je do novembra mjeseca te godine bitcoin postavio novi svevremenski rekord s cijenom gotovo 70.000 dolara za jedana bitcoin.

Kad se Tesla odlučila riješiti svojih bitcoina, cijena te kriptovalute ponovno je pala, ovaj put za više od 50 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,