Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Svemirska tehnologija na Zemlji: Kako istraživanje svemira utiče na naš svakodnevni život?

Istraživanje svemira tokom godina rezultiralo je brojnim izumima koje koristimo i na Zemlji. Kako se tehnologija razvija, tako i novi “svemirski” izumi pronalaze put u svakodnevnu upotrebu.

Da neke tehnologije danas imamo zahvaljujući vojsci i ratovima, već je dobro poznato. No, često zaboravljamo da su neke važne tehnologije koje danas koristimo rezultat svemirskih istraživanja. To ne znači nužno da su tehnologije potekle iz svemira, već da su zahvaljujući nastojanjima da ljudi istraže obližnje planete, ali i svemir kao takav, profitirali i obični građani koji nikad neće napustiti ovaj planet.

Znate li da se svakodnevno susrećete sa “svemirskom” tehnologijom? 

Sjedišta za svemirsku udobnost

Primjera radi, u automobilskoj industriji. Zahvaljujući NASA-i i putovanjima u svemir, današnja sjedišta u automobilima puno su udobnija od onih prije desetak, dvadesetak i više godina.

Tako je Nissan iskoristio NASA-ino istraživanje o uticaju mikrogravitacije na ljudsko tijelo i razvio nova sjedala u automobilima koja omogućavaju vozaču da mu i dugotrajne vožnje budu udobne, ali i da ga štite u slučaju saobraćajne nesreće.

Senzori poput onih na svemirskim letjelicama

Novi automobili u paleti različitih senzora kojima upozoravaju vozača na stanje automobila, ali i okoline oko njega, imaju i senzor koji upozorava na nivo pritiska u gumama. Upravo su ti senzori prvobitno razvijeni za svemirske letjelice, kako bi one mogle sigurno sletjeti na Zemlju.

Danas ti senzori spašavaju živote brojnim vozačima, koji bi inače zbog nepravilnog pritiska u gumama ili čak prazne gume, mogli doživjeti saobraćajnu nesreću.

Svemirska tehnologija za budućnost

Tehnologija koja se trenutno koristi prilikom istraživanja Marsa, mogla bi se uskoro koristiti i na Zemlji. Naime, baš kao što robotske sonde i roveri moraju posmatrati okoliš i prepoznavati stvari u njemu, tako i autonomna vozila na Zemlji moraju moći prepoznati predmete i osobe u svojoj blizini.

NASA je tokom godina razvila cijeli niz tehnologija koje su pomogle njihovim letjelicama i roverima da istražuju Mjesec i Mars. Od lasera kojima se skenira i mapira okoliš do umjetne inteligencije koja pomaže u snalaženu u prostoru i kretanju po nepoznatom terenu. Takva tehnologija koristi se već u testnim autonomnim vozilima, a u budućnosti bi mogla osigurati da automobili na vrijeme “uoče” pješaka, drugi automobil ili ipak nepoznati predmet na cesti i izbjegnu ga na vrijeme.

S obzirom na to da su u posljednje vrijeme u svemirsku utrku ušle i brojne privatne kompanije, možemo očekivati da ćemo u budućnosti koristiti još više “svemirskih” tehnologija u svakodnevnom životu. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje