Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svaki 161 dan iz svemira nam stiže misteriozni pozdrav, astronomi tragaju za izvorom

Preuzmite sliku

Otprilike svaki 161 dan iz svemira nam stiže misteriozni signal. I sad se opet pojavio.

U junu ove godine astronomi su zabilježili brzi radio signal (FRB) poznatiji kao FRB 121102, koji se ponavlja u pravilnom obrascu, a dolazi negdje daleko iz svemira. To je tek drugi put da je otkriven radijski signal s razlučivim i ponavljajućim obrascem. Prvi je otkriven u februaru ove godine, prenosi Zimo.

FRB su radijski signali s valnom dužinom između djelića milisekunde i nekoliko milisekundi. Naučnici još uvijek nisu dokučili što oni predstavljaju i zašto postoje, no izvor ovog signala se zna i riječ je o patuljastoj galaksiji udaljenoj tri milijarde svjetlosnih godina od nas.

Prvobitno se pretpostavljalo da se radijski signal iz svemira FRB 121102 ponavlja svakih 157 dana, s obzirom na podatke prikupljene tokom perioda od pet godina, što je objavljeno i u naučnom istraživanju još u junu.

Astronomi su predvidjeli da će se signal pojaviti ponovno u julu ili augustu, i on se sad i pojavio.

U međuvremenu je napravljeno novo istraživanje, koje je pred samim objavljivanjem, a u njoj se korigovao, vremenski interval u kojem se signal FRB 121102 javlja na Zemlji i sada taj interval iznosi 161 dan, plus ili minus pet dana tolerancije.

S obzirom na to da je riječ o ponavljajućem signalu, naučnici sad mogu predvidjeti njegovu aktivnost učinkovitije, ali i potencijalno dobiti nove spoznaje o njegovu porijeklu.

Izvor vjerovatno nisu izvanzemaljci, a astronomi vjeruju da signal potiče iz prirodnog izvora. Ipak, otvorenog sam uma pa ću ići tamo kamo me dokazi povedu, kaže astrofizičar Adam Deller sa Tehnološkog univerziteta Swinburne.

Prvo istraživanje o FRB 121102 vodio je Kaustubh Rajwade, sa Univerziteta Manchester, a on smatra da bi izvor signala mogla biti neutronska zvijezda u navedenoj patuljastoj galaksiji.

S obzirom na kratko trajanje i visok sjaj samih radijskih signala, dobra pretpostavka bila bi da je riječ o neutronskoj zvijezdi s vrlo jakim magnetskim poljem i koja je u orbiti sa sličnim objektom, rekao je Rajwade. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje