Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stiže novi Windows i već znamo prve odlike

Preuzmite sliku

Kad je bila premijera Windows 10 operativnog sistema, jedna od izjava Microsoft predstavnika za štampu bila je da je to vjerovatno posljednji operativni sistem u takvom obliku, koji je zamišljen kao servis konstantno u razvoju, a ne kao klasičan software. Danas, kad je Windows 10 konačno i zvanično najpopularniji operativni sistem na svijetu, “procurile” su prve informacije o, ipak novom Windows sistemu, na kojem Microsoft uveliko rade.

Windows će postati Cloud servis, odnosno izvršavat će se iz “oblaka” i ažuriraće se u pozadini kad to korisnik neće ni primijetiti, bez prekidanja rada, a korisnici će biti u prilici da sami aktiviraju dijelove sistema, koji su im potrebni ili isključe one, koji nisu. Ovo vrlo podsjeća na današnji Chrome opertivni sistem, ali je daleko od Windows Lite operativnog sistema, za koji smo očekivali da bude najavljen.

Umesto novog, laganog operativnog sistema, direktno od Microsoft predstavnika dobili smo napomene o potpuno novoj vrsti operativnog sistema, koji bi zaista trebalo da bude prilagodljiv automatski mnogo većem broju uređaja, da bude mobilan, jer zavisi samo od internet konekcije i uvijek ažuriran, jer se nadograđuje non-stop i to u pozadini.

Microsoft je na “Computex sajmu” na Tajvanu najavio da će ovaj moderan operativan sistem biti kompatibilan sa 5G vezom, što je i razumljivo, a podržavaće i unos/pretragu glasom, digitalnom olovkom ili dodirom, kao i još nekim načinima, koji su u razmatranju i/ili razvoju.

Nema podataka o tome kad bi novi Windows operativni sistem mogao da se pojavi, ali kako je 5G glavni “sastojak”, kao i Cloud infrastruktura, ne očekujemo ga sljedeće, a možda ni 2021. godine, kad bi 5G tek trebalo da se “odomaći” na svim meridijanima.

Jedna zanimljiva stvar sa novim Windows operativnim sistemom je to što neće biti podložan pirateriji, kao ni mnoge usluge zasnovane danas na Cloud infrastrukturi, što je još jedan od velikih rješenih problema za Microsoft, ako sve bude ovako, kao što je danas sa Cloud-om. (Mondo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,