Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta se dešava s Facebookom? Stručnjak za cyber navodi da je čudno da su pali istovremeno

Preuzmite sliku

Stručnjak za cyber sigurnost Brian Krebs povodom prestanka rada Facebooka, Instagrama i WhastAppa smatra da se dogodila neobjašnjiva stvar odnosno da se Facebook “povukao” iz tzv. adresara interneta.

“Malo manje štreberski govoreći, to znači da su efektivno Facebook.com, Instagram.com i vjerovatno ostali izbrisali svoje zapise iz adresara interneta. Kada upišete jedan od tih URL-ova u svoj internetski preglednik, on bi trebao da ‘razgovara’ s Facebookom i ‘pita’ ga gdje treba ići – ali sistem koji to čini je povučen”, objašnjava slikovito Krebs.On je zatim na najplastičniji mogući način opisao šta se zapravo događaja.

“To je kao da se pojavite u sjedištu Facebooka na sastanku, ali recepcionarka nije tamo. Vi (ili vaš računar) samo ste zaglavili za stolom, jer vi (ili kompjuter) ne znate broj vrata kancelarije do kojih pokušavate doći”, kaže Krebs.

Ni njemu nije jasno zašto i kako se to moglo dogoditi.

“Facebook je toliko velik da pokreće vlastiti DNS, za razliku od drugih, manjih kompanija. To znači da bi samo neko na Facebooku imao moć da ga zaustavi”, dodao je.

Kao rezultat toga, kada se upiše Facebook.com, on pretraživač ne zna gdje pronaći Facebook.com, pa “vraća” stranicu s greškom.

Problemi s pristupom Facebooku, Instagramu i WhatsAppu počeli su danas malo iza 17 sati.

Iz kompanije Facebook su se oglasili na Twitteru nakon što su prestali s radom njihovi servisi širom svijeta, napisavši kako čine sve da što prije riješe problem.

“Znamo da neki ljudi imaju problema s pristupom našim aplikacijama. Radimo na tome da se stvari što prije vrate u normalu i izvinjavamo se zbog neugodnosti”, naveli su.

“Nešto su mijenjali i negdje pogriješili”

“U konfiguraciji internetske mreže je došlo do problema. Nešto su mijenjali i negdje pogriješili, to će potrajati neko vrijeme… Kad shvate u čemu je kvar, moraju propagirati kroz cijelu mrežu u kojoj se nalazi hiljadu servera.

Ovisno na kojem ste serveru, nekima će se vratiti prije, a nekima kasnije. No trebalo bi sve biti riješeno već danas”, kratko nam je kazao Rakar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,