Subota, 23. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Srbija i BiH trenutno nisu ugrožene hakerskim napadom

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da sistemi u Srbiji u ovom trenutku nisu ugroženi od hakerskog napada koji je proteklog vikenda pogodio svijet. 

Matić je gostujući na RTS istakla da potpuna zaštita od hakerskih napada ne postoji, i napomenula da je Srbija preduzela korake kako bi se zaštitila u toj oblasti.

Ona je naglasila da Srbija ima mehanizme i sisteme zaštite što se tiče ustanova od posebnog značaja, a kada je u pitanju privreda “protokol o informacionoj bezbjednosti svi morati da primjenjuju”.

Matić je podsjetila na to da je proteklog vikenda na meti hakera bilo 150 zemalja, da je bilo ugroženo više od 200.000 korisnika, a da su na meti bili sistemi od posebnog značaja kao što su bolnice u Velikoj Britaniji što direktno ugrožava živote ljudi.

Ona je, govoreći o video-igri “Plavi kit”, u kojoj se djeca pozivaju na samopovređivanje, podvukla da takvih primjera u Srbiji nije bilo.

Sistemi u institucijama Bosne i Hercegovine također nisu ugroženi hakerskim napadom, ali su u institucijama na najvišem nivou vlasti u toj zemlji preduzete mjere sigurnosti. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje