Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sony otkrio sve detalje u vezi sa PlayStationom 5: Novi procesor, 8K grafika i izbacivanje hard diska

Preuzmite sliku

Popularno

U pitanju će biti ozbiljna konzola

Već neko vrijeme znamo da Sony radi na narednoj generaciji PlayStationa, a danas smo dobili prve prave detalje o petoj generaciji ove konzole.

Sony obećava da će PlayStation 5 imati 8K grafiku, 3D audio, super brzi SSD i kompatibilnost unazad sa svim PlayStation 4 igrama.

Sudeći po Mark Cernyu koji je bio glavni sistemski arhitekta za PS4, nova konzola nije samo nadogradnja s boljim performansama, kao što je to bio PS4 PRO.

Unutar petice nas očekuje potpuno novi hardver, uključujući i osmojezgreni procesor baziran na trećoj generaciji AMD Ryzen linije i poseban GPU baziran na AMD Radeon navi hardveru – što bi po prvi put trebalo da na konzolama predstavi ray-tracing.

 • Sony je posebnu pažnju posvetio i 3D audiju jer novi AMD čip navodno ima posebnu jedinicu samo za to.

  Još jedna velika promjena jeste zamjena hard diska SSD-om za šta Sony obećava da će ubrzati vrijeme učitavanja i sam gameplay.

  A možda najvažnija stvar će biti podatak da kompanija obećava da će u pitanju biti spora tranzicija unutar koje će se objavljivati verzije iste igre i za PS4 i PS5 – barem u početku.

  Trenutno ne postoji određen datum izlaska nove konzole, ali se ona očekuje u nekom trenutku naredne godine. (Telegraf.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,