Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Solarni park u Dubaiju proizvoditi će nevjerovatnih 5 GW energije do 2030. godine

Preuzmite sliku

Popularno

Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) koju je osnovao 1993. godine Šeik Maktoum bin Rashid Al Maktoum, želi da najveći solarni park na svijetu proizvodi 5 GW energije do 2030. godine.

Kako navodi PV Magazine u julu, ovaj park smanjen je gledajući na budžet koji je objavila DEWA. Naime, navodi se da je 3,27 milijardi dolara dodijeljeno za “završetak projekata neovisnog proizvođača električne energije (IPP) u solarnom parku”, plus još dvije druge infrastrukturne lokacije “u narednih pet godina”.

Ipak, nakon što je lokaciju posjetio direktor DEWA-e Saeed Mohammed Al Tayer, nagoviješteno je da 2030. godina ostaje rok za dostizanje proizvodnje 5 GW energije.

O petoj fazi solarnog parka Al Tayera su informisala tri zvaničnika, a ove sedmice iz DEWA-e saopćeno je da je 93,3 posto drugog projekta pete faze završeno, kao i 26,3 posto trećeg projekta.

Ovaj park čija lokacije je u Seih Al Dahalu u Dubaiju dizajniran je u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida za 6,5 miliona tona svake godine. Solarni park koristi niz fotonaponskih (PV) i koncentrisanih solarnih tehnologija (CSP).

Park je sa radom počeo 2013. godine kada je i pokrenuta prva faza projekta, druga faza kompletirana je 2017. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,