Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Snimak sa Crvene planete: Let iznad ledenog kratera na Marsu

Preuzmite sliku

Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je novi video montiran od fotografija visoke rezolucije koje je napravio svemirski brod Mars Ekspres (HRSC). 

Video je nastao kombinovanjem topografskih informacija dobijenih od HRSC stereoskopskih kamera kako bi stvorili trodimenzionalni krajolik, koji je zatim sniman iz različitih tačaka kako bi se vizualizovao let, prenosi nationalgeographic.rs.

Krater Korolev prečnika 82 km i dubinom od najmanje 2 km nalazi se južno od ogromnog polja dina Olympia Undae, koje okružuju severni polarni vrh planete. Izgleda snježno, ali u stvari je ispunjen ledom.

U dalekoj prošlosti, ogromno nebesko tijelo se sudarilo sa površinom planete, formirajući ogromnu depresiju – koju su astronomi nazvali “hladna zamka.” U ovoj praznini je narasla ledena kupola, koja sadrži oko 2.200 kubnih kilometara leda, moguće pomiješanog s marsovskom prašinom. To je jedna od najvećih nepolarnih akumulacija leda na Marsu. A ovaj led se nikad ne topi.

Baš poput suhog leda na Zemlji, i led na Marsu se obično pretvara iz čvrstog u gas pod niskim atmosferskim pritiskom. Ali temperatura može da utiče i na stabilnost leda. Naučnici ESA-e objašnjavaju da se vazduh iznad leda hladi i zato postaje teži u odnosu na okolni. Kako je vazduh loš provodnik toplote, ledena gomila je efikasno zaštićena od toplote i sublimacije.

Krater je nazvan po Sergeju Pavloviču Korolevu, jednom od glavnih stvaraoca sovjetske raketne tehnologije, koji je bio odgovoranan za lansiranje prvog satelita blizu Zemlje i prvog kosmonauta na planeti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,