Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija će iduće godine lansirati dva mala satelita

Preuzmite sliku

Slovenska vlada objavila je u utorak da je odobrila početna sredstva za lansiranje prvih dvaju satelita projektiranih u Sloveniji koji bi trebali biti poslani u svemir u prvoj polovici iduće godine raketom Vega poduzeća Arianespace.

Riječ je o mikrosatelitu Nemo HD koji su razvili slovenski inženjeri, pri čemu je 85 posto sredstava dala EU, a 15 posto državni proračun. Satelit mase 65 kilograma koji će snimati Zemlju s visine od 600 kilometara dopuna je evropskog sistema Copernicus, vlastitim izvorom podataka za potrebe urbanizma, ekologije, poljoprivrede, šumarstva i transporta.

Vlada je za projekat njegovog finansiranja i lansiranje osigurala 830 hiljada eura, a od priprema projekta pa do pokretanja ukupni troškovi iznosit će 2,3 miliona eura, u okviru programa Evropske svemirske agencije (ESA).

Slovenija je prije dvije godine postala pridružena članica ESA-e, a takmiči se i za stalno članstvo.

Osim mikrosatelita Nemo HD Slovenija će raketom Vega u svemir lansirati i nanosatelit Trisat mase 4,4 kilograma. On će snimati Zemlju na osnovi multispektralnog zahvatanja slika i kratkovalnom infracrvenom spektru, a trebao bi biti u upotrebi najmanje dvije godine, javila Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,