Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverna Koreja na vojnoj paradi pokazala “najmoćnije oružje na svijetu”, Kim Jong Un SAD nazvao glavnim neprijateljem

Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja prije nekoliko je dana održala vojnu paradu u Pjongjangu, a na njoj su predstavili i “najmoćnije oružje na svijetu”, saopštili su sjevernokorejski mediji u petak.

Stvari su se vratile na staro kad je riječ o odnosima Sjeverne Koreje i SAD-a, čini se. Ta desetljećima izolirana država održala je prije koji dan vojnu paradu u Pjongjangu, na kojoj je između ostalog predstavljen i njihov balistički projektil namijenjen za lansiranje iz podmornica.

Sjevernokorejski mediji tu su balističku raketu nazvali najmoćnijim oružjem na svijetu.

Parada je održana kako bi se proslavilo zatvaranje Osmog kongresa Radničke partije Sjeverne Koreje, koji je trajao punih sedmicu dana. Na to je kongresu sjevernokorejski vođa Kim Jong Un SAD nazvao glavnim neprijateljem te pozvao sve nadležne u državi na jačanje njezinih vojnih i nuklearnih sposobnosti.

Sjevernokorejsko najmoćnije oružje na svijetu je SLBM projektil tipa Pukguksong-5, a možete ga vidjeti i među priloženim fotografijama.

Na paradi se pojavilo i još jedno novo sjevernokorejsko oružje, riječ je o raketi kratkog dometa na kruto gorivo.

Vojni stručnjak Joseph Dempsey s Međunarodnog instituta za strateška istraživanja rekao da je ta nova raketa kratkog dometa slična ranijem modelu KN-24, koji je pak vrlo sličan američkom taktičkom raketom sistemu MGM-140.

Detalji o tom novom raketnom sistemu kratkog dometa zasad su nepoznati, no Kim Jong Un je tokom kongresa Radničke partije dao do znanja da Sjeverna Koreja razvija taktička nuklearna oružja.

Navedena vojna parada provedena je svega sedmicu dana prije inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena, koji bi trebao prisegnuti 20. januara.

Američki predsjednik u odlasku Donald Trump i njegova administracija pokušali su pregovarati s Kim Jong Unom, no na posljednjem summitu između Trumpa i Jong Una nije postignut dogovor.

Administracija novoizabranog predsjednika Bidena dala je vrlo malo indicija o svojim diplomatskim namjerama prema Sjevernoj Koreji. No tokom predsjedničke debate Biden je Jong Una nazvao “nasilnikom”, ali je rekao i da bi se sastao s njim ako bi on prethodno pristao na smanjenje nuklearnog kapaciteta Sjeverne Koreje. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje