Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

258

OPORAVLJENI

5

UMRLI

4
Preuzmite sliku

Šest savjeta koji će vam pomoći da prepoznate kopije uređaja (FOTO)

Najbolji brendovi imaju mnogo kopija koje su napravljene tako dobro da ih je teško na prvi pogled prepoznati. Ovo su neki od savjeta koji će vam pomoći da prepoznate lažne uređaje prije nego ih kupite.

Provjerite pakovanje

 • Proizvođači koppija obično zanemare pakovanje. Oficijelni prodavač će voditi računa i o najsitnijim detaljima izgleda i pakovanja svojih proizvoda. Pogledajte pakovanje posebno obraćajući pažnju na kvalitet printa: font bi trebao biti čitak i dosljedan. Ništa unutar pakovanja ne bi trebalo biti labavo. Proizvođači uvijek fiksiraju proizvode kako se ne bi oštetili prilikom transporta. Čak i rubovi i ćoškovi pakovanje bi trebali biti netaknuti.

  Pogledajte unutar uputstva za upotrebu

 • Upuststvo za upotrebu je pasoš svakog uređaja. Sve bitne informacije o uređaju trebaju biti unutra na jeziku zemlje u kojoj ste kupili isti. Ako je napisano nekim drugim jezikom i ne možete ga pročitati, uređaj je prokrijumčaren ili je kopija.

  Obratite pažnju na materijal

 • Svaki materijal, bilo to plastika, guma, alumijum, može biti dobrog i lošeg kvaliteta. Poznati brendovi ne štede na materijalu. Plastični vanjski sloj treba biti gladak bez šavova ili drugih nepravilnosti.

  Obratite pažnju na font slova

 • Logo je lice svakog brenda i zahtijeva posebnu pažnju. Sva slova i simboli na uređaju moraju biti glatki, čitki i trajni. Kopije obično nemaju naziv proizvođača ili je napisan pogrešno.

  Provjerite punjač

 • Punjač bi trebao biti prilagođen upotrebi u vašoj državi. Ako živite u Evropi trebali biste dobiti punjač koji odgovara utičnicama u vašim domovima. Ako je potrebno da odvojeno kupite adapter ili posebni punjač, to je sumnjiv znak. Brendirani punjači neće imati šavove između plastičnih dijelova različitih boja. Originali imaju uredne metalne krajeve i kvalitetnu izolaciju i završetke.

  Dobro pogledajte kablove i utikače

 • Kvalitet žica i kablova je očigledan znak prepoznavanja kopije. Kod originala kablo će biti čvrsto i jednako čitavom dužinom. Kod kopije vidjet ćete nejednake i labave dijelove. Ponekad dužina utikača ne odgovara utučnici. Takođe obratite pažnju na izolaciju i simbole. Obilježja se ne smiju moći skinuti ili obrisati. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,