Srijeda, 29. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sedam vrsta virusa koji najčešće napadaju računare

Bojite se računarskih infekcija? Ovo su najčešće.

1. Virus koji se skriva u Boot Sectoru

Gledano čisto iz korisničke perspektive, ova vrsta virusa je najopasnija zato jer inficira glavni boot record računara te ju je zbog toga jako teško eliminirati. Jedna od neželjenih ali nužnih mjera uključuje potpuno formatiranje računara u slučaju da virus enkriptira boot sector ili nanese preveliku štetu samom kodu.

Virus se najčešće širi putem USB-a i drugih prijenosnih medija. Danas se širi putem privitaka u elektroničkoj pošti.

2. Virus koji se aktivira izravnom interakcijom

Ova vrsta virusa ujedno je jedna od najraširenijih. Virus se ne instalira ili skriva u memoriji, već se spaja na EXE ili COM datoteke, što znači da se aktivira kada neko pokrene konkretni program.

Nakon što se aktivira, virus se nastoji proširiti na programe slične domaćinu.

3. Virus koji se naseljava u računarske sisteme

Ova vrsta virusa se, za razliku od one koja se aktivira izravnom interakcijom, širi bez uticaja korisnika te sistematski uništava zaraženi sustav.

Za razliku od ostalih vrsta virusa, ovaj je nemoguće izbrisati softverom za ubijanje malwarea, što znači da se njihovo brisanje vrši putem posebnih zakrpa koje djeluju na cijeli operativni sistem.

4. Multiparticijski virus

Dok neke vrste virusa koriste specifičnu metodu infekcije, ovaj zbilja ne bira već kombinuje nekoliko različitih. Primjerice, može se širiti tako da se prilagodi sistemu – traži (vrlo) specifične vrste datoteka ili određeni operativni sustav.

Problem kod ove vrste virusa je što ih je strašno teško eliminisati. Oni se, naime, šire na nekoliko fronti, što znači da ako izbrišete jednu, druga može nastaviti infekciju nakon ponovnog pokretanja računara.

5. Polimorfni virusi

Za razliku od standardnih virusa, polimofrni se mijenjaju svaki put kad se repliciraju, što otprilike znači da kompanijama koje rade antivirusni softrver treba puno vremena da otkriju na koji način konkretni virus mutira. U prijevodu, virus se može kamuflirati kao standardni softver te izbjeći zaštitne mjere.

6. Virus brisač

Ova vrsta virusa jedna je od najiritantnijih za krajnje korisnike zato jer briše sadržaj datoteka koje inficira. Jedini pravi način na koji se može izbrisati je brisanjem same datoteke, što znači da korisnik tim procesom nerijetko gubi i podatke.

I prije nego što pitate, da, ova vrsta virusa može inficirati cijele aplikacije.

7. Virus koji ispunjava prazni prostor u datoteci

Ova vrsta virusa među sigurnosnim stručnjacima nosi nadimak ‘virus karijes’, a u načelu je inteligentnija od ostalih vrsta digitalnih infekcija. Obični virus se, naime, jednostavno uhvati za datoteku, dok ovaj ulazi u prazni prostor unutar same datoteke.

Ova neobična metoda omogućava mu da inficira program bez oštećivanja koda i promjene veličine, što znači da može puno lakše zaobići anti-detekcijske tehnike o kojima ovise druge vrste računarskih virusa. Na našu sreću, ova vrsta sofisticiranog virusa relativno je rijetka. (tportal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,