Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Samsung skinut s trona, Huawei postao najveći prodavač smartphonea na svijetu

Preuzmite sliku

Huawei je prvi put postao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona na svijetu u drugom tromjesečju ove godine, pokazuje novi izvještaj Canalysa.

Većina prodaje stigla je iz Kine jer međunarodno poslovanje ove kompanije pati zbog američkih sankcija.

Kineski dobavljač isporučio je globalno 55,8 miliona uređaja, što je 5 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

U međuvremenu, Samsung je isporučio 53,7 miliona pametnih telefona, što je pad od 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ovo je prvi put da je Huawei zauzeo prvo mjesto u cijelom tromjesečju, što je ambicija koju je imao nekoliko godina, piše Biznisinfo.

No analitičari sumnjaju da je to održivo s obzirom na činjenicu da su Huaweijeva prekomorska tržišta izvan Kine ugrožena kao rezultat američkih sankcija ovoj firmi.

Huawei je u drugom tromjesečju prodao preko 70 posto svojih pametnih telefona u Kini. U međuvremenu su isporuke pametnih telefona na međunarodnim tržištima zabilježile pad od 27 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U Evropi, tržišni udio pametnih telefona Huaweija naglo je opao na 16 posto u drugom tromjesečju u odnosu na 22 posto u istom periodu 2019. godine, prema istraživanju Counterpointa. On je treći najveći proizvođač pametnih telefona u Evropi iza Samsunga i Applea.

‘Bit će teško za Huawei da dugoročno zadrži vodstvo. Njegovi glavni partneri u ključnim regijama, poput Evrope, sve su oprezniji kod uređaja Huaweija, uzimaju manje modela i uvode nove marke kako bi umanjili rizik’ – kaže Mo Jia, analitičar izfirme Canalys.

Snaga kineskog tržišta neće biti dovoljna da održi Huawei na vrhu kada se globalna ekonomija počne oporavljati, rekao je on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,