Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Samsung ima patent kojim prave iskorak u osvajanu tržišta fitness gadgeta

Preuzmite sliku

Uređaji koji mjere vrijednost masnog tkiva nisu novost. Možete ih pronaći u gotovo svakoj teretani, ali dosad ih niko nije uspio napraviti sastavnim dijelom mobitela

 • samsung-masno-tkivo-mjerenje2
 • Mnogi gadgeti danas nastoje pomoći u rekreaciji i fitnessu. Nosivi uređaji poput pametnih narukvica i pametnih satova mjere brzinu otkucaja srca, prate trošenje kalorija, udaljenosti koje pretrčite i slično.

  No, sada Samsung tvrdi da su napravili iskorak i odveli praćenje fitnessa na viši nivo. Samsung ima novi patent kojim omogućava još detaljnije praćenje tjelesnih aktivnosti i razine masnog tkiva, a sve što trebate učiniti je čvrsto držati pametni telefon na zadanim mjestima.

  Ako Samsung uspije taj patent dovesti do kupaca imat će uvjerljivu prednost pred konkurencijom.

  Uređaji koji mjere razinu masnog tkiva nisu novost. Možete ih pronaći u gotovo svakoj teretani ili fizioterapeutskoj ordinaciji, ali dosad ih niko nije toliko umanjio da mogu postati i sastavni dio mobitela.

  Masno tkivo se može izmjeriti bioelektričnom impedancijom, koja koristi slabi protok struje kako bi se dobila procjena sastava tijela. Sprave koje to mjere mogu odmah izmjeriti i procjenu mišićnog tkiva, omjer vode u tijelu. A prateći sve te pokazatelje možete dobiti najbolju sliku koliko doista napredujete u svom režimu treniranja i zdravije prehrane.
  Samsung je predstavljajući svoj patent objavio i ilustracije kako bi trebalo držati mobitel (s objema rukama) da bi se aktivirao senzor za praćenje masnog tkiva. Istovremeno treba dodirivati i pritisnuti četiri panela na kućištu mobitela.

 • samsung-masno-tkivo-mjerenje3
 • Mnogi proizvođači nosivih gadgeta za mjerenje tjelesnih aktivnosti znaju imati problema s očitavanjem podataka i nisu svi uspjeli na tržištu. Čak i popularni Apple sat ima problema s radom, te su se mnogi korisnici žalili da im ne očitava dobro otkucaje srca. Posebice se to odnosilo na korisnike koji su imali više dlaka na rukama ili tetovaže.

  – Optički senzor na gadgetima nije blizu vašeg srca, te funkcioniraju prateći protok krvi kroz vaše kapilare. Mnogi od tih uređaja su dobri za prosječnog korisnika koji želi malo vježbati, ali za ljude koji ozbiljnije vježbaju, te vrhunske sportaše neće biti dovoljno i mogli bi biti razočarani – ocjenjuje kardiolog dr. Jonathan Zaroff za američki CBS. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,