Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

SAD je tužio Google: ‘Nastoji uspostaviti monopol na tržištu digitalnog oglašavanja!’

Preuzmite sliku

Kompanija je ograničavala ravnopravnu tržišnu utakmicu akvizicijom konkurenata i zahtjevima izdavačima internetstranica da prihvate njezine alate, objašnjavaju u ministarstvu.

Američko ministarstvo pravosuđa podiglo je još jednu tužbu protiv Googlea, tvrdeći da nastoji uspostaviti monopol na tržištu digitalnog oglašavanja.

Ministarstvo je u utorak objavilo da je protiv internet diva podnijelo tužbu na sudu u saveznoj državi Virginiji zbog “monopoliziranja više proizvoda na području tehnologije digitalnog oglašavanja”.

Google se služio metodama koje su protuzakonite, krše propise o tržišnoj utakmici i nastoje suzbiti konkurenciju kako bi otklonio prijetnje koje bi mogle ugroziti njegovu dominantnu poziciju na tržištu tehnologija digitalnog oglašavanja, objasnio je državni tužilac Merrick Garland.

Kompanija je ograničavala ravnopravnu tržišnu utakmicu akvizicijom konkurenata i zahtjevima izdavačima internet stranica da prihvate njezine alate, objašnjavaju u ministarstvu.

Zato su u tužbi, između ostalog, zatražili da se Googleov odjel za oglašavanje rastavi na manje poslovne cjeline.

Ministarstvo je već podiglo jednu tužbu protiv internetdiva, i to u 2020. godini, tvrdeći da nastoji izgraditi monopolističku poziciju na tržištu pretraživanja i oglašavanja na tražilicama. Ročište u tom slučaju zakazano je u septembru. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,