Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ručna igraća konzola koja radi bez baterija? Da i to je moguće

Preuzmite sliku

Čak i ako tokom igranja nestane energije (jer je sunce zašlo iza oblaka), konzola će zapamtiti gdje je igrač stao te nastaviti kad ponovo bude dovoljno svjetla za rad.

Ljubitelji videoigara koji svoju dozu zadovoljstva dobivaju igranjem videoigara na mobilnim telefonima ili ručnim konzolama, znaju da je najveći problem pražnjenje baterije.

No naučnici su razvili ručnu konzolu kojoj za rad ne trebaju baterije već samo – malo sunca. ENGAGE je konzola veličine i izgleda originalnog GameBoya, opremljena malim solarnim panelima. Tako je za igranje videoigre dovoljno izaći na sunce.


Istraživači sa Univerziteta Northwestern i Tehnološkog univerziteta Delft razvili su ovu konzolu koja, osim što nudi neograničenu količinu zabave, ne šteti okolišu jer ne zahtjeva mijenjanje baterija.

To je prvi interaktivni uređaj bez baterija, a koji koristi energiju svojih korisnika za napajanje, istaknuo je jedan od autora Josiah Hester sa Univerziteta Northwestern. Naime, uređaj nema bateriju, već energiju stvara iz solarnih panela i pritiska na tipke tokom igranja.

  • Čak i ako tokom igranja nestane energije (jer je sunce zašlo iza oblaka), konzola će zapamtiti gdje je igrač stao te nastaviti kad ponovo bude dovoljno svjetla za rad. A što se igara tiče, ovaj primjerak čak i podržava igranje originalnih GameBoy igara na originalnim kaseticama.

    Istraživači ističu kako tehnologija koju koriste nije savršena, jer je hardver osjetljiv na pad napona, ali već činjenica da je moguće napraviti ručnu igraću konzolu koja radi bez baterija znači velik korak naprijed za očuvanje okoliša. (Zimo.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,