Petak, 15. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Robotski šorc bi mogao pomoći da efikasnije hodate i trčite

Preuzmite sliku

Sportska odjeća će dobiti robotsku nadogradnju. Novo odijelo, koje se sastoji od kratkih biciklističkih hlača, odnosno šorca, čini i hodanje i trčanje energetski efikasnijima.

Philippe Malcolm sa Univerziteta Nebraska Omaha u SAD-u i njegove kolege su razvili fleksibilno odijelo kojim se smanjuje energija koju osoba koja ga nosi troši za hodanje za 9%, a energija potrošena na trčanje za 4%.

Ovo zanimljivo odijelo nije prvo koje je smanjilo potrošnju energije. Drugi su to napravili za hodanje ili trčanje, ali Malcom i njegov tim su to prvi uspjeli spojiti.

Oni smatraju da bi ovaj “uređaj” mogle koristiti osobe koje dugo vremena provode na nogama, poput spasilačkih radnika, vatrogasaca i vojnika.

  • Ipak, ove biciklističe hlače su teške oko 5 kilograma. Sastoje se od tkanine koja je omotana oko bedara, koja je spojena za pojas oko kukova. Kablovi koji se spuštaju od pojasa prema nogama, pružaju potporu kukovima i na svojevrsan način su “produžetak” kukova. Pored toga postoje i senzori koji su postavljeni na grudi, i oni bilježe da li neko hoda ili trči, piše Newscientist.com

    Malcom i njegov tim testirali su odijelo na devetorici učesnika na traci za trčanje koji su svaki pješačili 450 metara u roku od 5 minuta i pretrčali 750 metara u roku od 5 minuta, oba sa uključenim i isključenim odijelima.

    Ušteda energije je skromna, a sljedeća faza istraživanja zahtijevat će duža vremenska ispitivanja kako bi se utvrdilo može li ovo odijelo pomoći da se trči duže ili brže. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje