Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Roboti mogu postati nova zemaljska vrsta

Preuzmite sliku

Britanska startup kompanija Emoshape tvrdi da može probuditi emocije u robotima, učiniti da oni “osjete svijet” i da tako postanu nova zemaljska vrsta, prenose ruski mediji.

Kompanija je razvila kompjuterski čip koji može sintetizirati 12 ljudskih emocija u sisteme vještačke inteligencije – šest pozitivnih i šest negativnih.

Pozitivne emocije – ljubav, povjerenje, sreća i druge stvaraju osjećaj zadovoljstva u mašini, dok negativne emocije izazivaju u robotu bol.

Izvršni direktor kompanije Patrick Levy Rosenthal tvrdi da su roboti u stanju naučiti informacije koje im se daju, ali da ne mogu osjetiti stvarno značenje riječi.

On upozorava da će jednog dana “autonomne mašine vidjeti ljude kao glavne konkurente i pokušat će im preuzeti kontrolu”.

Opasnost od vještačke inteligencije

“Učenje robota da saosjećaju i osjete pozitivne emocije pomoći će nam da izbjegnemo takav distopijski scenario i smanjimo potencijalnu opasnost od vještačke inteligencije”, kaže Rosenthal, prenosi Srna.

“Znamo da mašine postaju pametnije i brže”, navodi ovaj ekspert i poručuje da će roboti “uskoro postati nova zemaljska vrsta”.

Ukoliko mašina iskusi pozitivne ljudske emocije, ona će ih pokušati reproducirati, jer će željeti osjetiti još zadovoljstva.

Ukoliko iskusi negativne emocije, pokušat će ih izbjeći, vjeruju naučnici.

Rosenthal smatra da će na ovaj način ljudi moći kontrolirati robote, slično kao što roditelji kontrolirajuu svoju djecu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: