Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Robot AlphaZero naučio šah pa porazio velemajstora

Preuzmite sliku

Popularno

Da li smo došli do trenutka kad roboti previše brzo uče i postaju svesni sebe? Elon Musk je svojevremeno upozoravao da je to moguće, a sada na to upozorava i profesor na Oxford univerzitetu.

Ako roboti mogu da nauče za par sati kako da igraju šah na način koji niko nije uspio za 1500 godina, da li mogu i da nas eliminišu? Ovo pitanje koje je uglavnom zaokupljalo maštu pisaca naučne fantastike sada dobije uporište među pravi naučnicima.

Činjenica je da će nas roboti odmijeniti na više radnih pozicija, isto kao što su parne mašine obilježile industrijsku revoluciju. Ipak, jedno je kad robot završće šrafove, a drugo je kad se pokaže inteligentnijim od ljudi. Još veći strah uliva činjenica da se eksperimentiše sa robotima koji uče.

Profesor sa Oxforda, Michael Wooldridge upozorio je da vještačka inteligencija može da izmakne kontroli i postane toliko kompleksna da naučnici koji su je inicijalno kreirali ne bi mogli da razumiju kako radi.

Roboti šahisti nisu novost, ali AlphaZero kompjuterski program je za četiri sata na osnovu podataka sam naučio da igra šah, kreirajući svoj specifični stil neviđen u istoriji ove igre. Par sati mu je bio dovoljno da se izvešti i porazi svjetskog velemajstora. Ne samo to, već je AlphaZero razbio prethodnog robotskog šampiona Stockfish 8 u maratonskom okršaju od 100 mečeva.

Engleski velemajstor Simon Williams tvrdi da je pobjeda AlphaZero programa za istoriju.

“Ovaj dan će se pamtiti kao trenutak kada je AlphaZero preuzeo svijet šaha, razbio igru i konačno porobio ljudsku vrstu”, rekao je Vilijams.

Pomenuti program je kreirala britanska kompanija DeepMind koja proizovdi programe koji sami uče i razvijaju se. Ovu kompaniju je kupio Google 2014. godine za preko 500 miliona eura.

Riječ je o algoritmu koji umije da rješava probleme koji se postave pred njega. Na ovaj način programi uče i usavršavaju se, spremajući se za još odgovornije poslove kao što je postavljanje dijagnoza u bolnicama.

Ipak ima li kraja tome? Kako će ljudi kontrolisati program koji nevjerovatnom brzinom usvaja nove informacije i primjenjuje ih u konkretnim situacijama? Da li će se program sam zaustaviti kad shvati da je prepametan ili će ga naučnici sami isključiti kad shvate da želi da osvoji svijet? Ili smo jednostavno prilično udaljeni od takvog scenarija kojem je prije mjesto u nekom od Matrix filmova? Šta god da se desi, budućnost je stigla, a roboti su sve pametniji. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,