Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rizik od kineske špijunaže: I Novi Zeland blokirao Huawei zbog nacionalne sigurnosti

Preuzmite sliku

Novi Zeland je posljednja zemlja u nizu koja je blokirala prijedlog za korištenje telekomunikacijske opreme kineskog Huaweija zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, s obzirom na povezanost kineskih kompanija i vlasti.

Telekomunikacijska tvrtka Spark New Zealand željela je koristiti Huawei opremu u razvoju svoje 5G mobilne mreže. Međutim, vladina agencija je saopćila kako bi dogovor „značajno podigao rizike po nacionalnu sigurnost“.

Taj potez samo je dio povećanog otpora prema uključivanju kineskih tehnoloških firmi, a zbog sigurnosnih razloga.

Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, suočio se s otporom vlada nekoliko zemalja zbog straha da bi njegova tehnologija mogla biti korištena za špijunažu.

Spark NZ je saopćio kako je obaviješten od strane vlade Novog Zelanda da će korištenjem Huaweijeve 5G opreme u planiranoj mreži „ ako se provede, značajno podići rizike nacionalne sigurnosti“.

Huawei nije zasad odgovorio na zahtjev novinara BBC-a za komentarom, prenosi Hina.

Taj potez slijedi odluku Australije da blokira Huaewiju i kineskoj firmi ZTE mogućnost pružanja 5G tehnologije za australske bežične mreže zbog pitanja nacionalnoj sigurnosti.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izrazili su zabrinutost zbog Huaweija, a firma je kritizirana i u Njemačkoj, Japanu te Južnoj Koreji.

Prošle sedmice Wall Street Journal objavio je da američka vlada pokušava nagovoriti kompanije za bežične usluge da izbjegavaju upotrebu opreme Huaweija.

Jedna zemlja, pak, stoji uz Huawei – Papua Nova Gvineja priopćila je kako će ove sedmice nastaviti pregovore s Huaweijem kako bi ima izgradila svoju internetsku infrastrukturu.

Tokom protekle decenije Kina je značajno ulagala u tu pacifičku zemlja.

Stručnjaci kažu kako su strane vlasti zabrinute zbog rizika od kineske špijunaže, s obzirom na bliske veze između tamošnjih kompanija i države.

Stručnjak za kibernetički kriminal Australskog instituta za strateške politike Tom Uren izjavio je kako kineska vlada dugo godina pokazuje sklonost krađi informacija.

„Kineska država uključila se u mnogo kiber i druge oblike špijunaže te u krađu intelektualnog vlasništva“, kaže.

Veze između kineskih kompanija i vlade potaknule su zabrinutost da bi Kina mogla pokušati „iskoristiti tvrtke povezane s državom kako bi im bila omogućena špijunaža“, kaže Uren i dodaje:

“Na to ukazuju i novi zakoni uvedeni prošle godine koji zahtijevaju od kineskih organizacija da pomognu u radu nacionalnih obavještajnih službi. Ti zakoni omogućuju Kini da prisili ljude i eventualno kompanije da pomažu ako im to treba”, rekao je Uren. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,