Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Rimčeva Nevera se predstavlja u SAD-u, prvo na Monterey Car Weeku, potom slijedi turneja

Preuzmite sliku

Proizvodna verzija potpuno električnog i inovativnog automobila Rimac Nevere od 1914 konjskih snaga debitirat će u SAD-u na eventu The Quail, A Motorsports Gathering tokom Monterey Car Weeka u petak, 19. augusta. Predstavljanje slijedi nakon početka proizvodnje i isporuke automobila #001 prvom kupcu – svjetskom prvaku Formule 1 iz 2016. i poduzetniku Nicu Rosbergu.

Dva automobila, koji će biti izloženi na zelenilu Quail Lodgea u Carmel Valleyju u Kaliforniji, proizvedena su u Rimčevoj novoj proizvodnoj liniji na periferiji Zagreba u Hrvatskoj prije samo nekoliko sedmica, stoji u saopćenju Rimac Automobila.

Isporukom automobila kupcima u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Bliskom istoku i Aziji, Rimac će ispuniti svoje obećanje o stvaranju automobila homologiranog za sva glavna tržišta nakon petogodišnjeg razvojnog procesa, koji je uključivao izradu 18 prototipova koji su prošli kroz 45 fizičkih crash testova, pri čemu ih je 11 uništeno, dodaju.

 • Saopćenje iz Rimac Automobila prenosimo u cijelosti:

  “13 ekskluzivnih prodajnih partnera u SAD-u”

  Prodajom i održavanjem Nevere u SAD-u upravlja 13 ekskluzivnih prodajnih partnera u zemlji. Svaki od njih je pomno odabran jer može pružiti korisničku uslugu koja priliči Neverinim jedinstvenim sposobnostima.

  U Sjedinjenim Američkim Državama nacionalna kompanijska mreža uključuje distribucijske partnere u San Franciscu, Los Angelesu, Rancho Mirageu, Salt Lake Cityju, Denveru, Houstonu, Bostonu, Charlotteu, New Yorku, Palm Beachu, središnjoj Floridi i Naplesu na Floridi. Osim prodaje, svaki partner dobiva opsežnu obuku od strane tvorničkih tehničara u Hrvatskoj kako bi mogao održavati najnapredniji hiperautomobil na svijetu, što uključuje korištenje digitalnih dijagnostičkih alata koje je iz temelja razvio Rimčev tim.

 • Nevera kreće na turneju SAD-om

  Nakon debija tokom Monterey Car Week, jedan primjerak Nevere krenut će na turneju širom Sjedinjenih Američkih Država, pružajući brojnim američkim potencijalnim kupcima i fanovima priliku da iskuse Neveru i njene performanse nove generacije. Ostat će na turneji do kraja godine, dok će se drugi automobil vratiti u Evropu radi dodatnih aktivnosti, uključujući event Supercar Owners’ Circle u Rimčevoj domicilnoj Hrvatskoj početkom septembra.

  Prva godina proizvodnje Nevere već je rasprodana, a Rimac u svom proizvodnom pogonu u Hrvatskoj godišnje može proizvesti oko 50 automobila. Svaku pojedinačnu glavnu komponentu samostalno je dizajnirao, projektirao i izradio Rimac: pogonski sklop, baterije, pretvarači, softver i još mnogo toga. Komponente se sastavljaju u sjedištu Rimca, a zatim spajaju na montažnoj traci kako bi nastala Nevera spremna za cestu.

 • “Najznačajniji nastup dosad”

  “Godinama dolazimo na Monterey Car Week, predstavljajući naš prvi automobil Concept_One, a zatim postupni razvoj C_Two u njegovom konačnom proizvodnom obliku kao Nevera. Ovogodišnji nastup u The Quailu nedvojbeno je naš najznačajniji dosad; najjasniji pokazatelj da su sva obećanja koja smo dali u pet godina razvoja ispunjena i premašena; prvi potpuno električni hiperautomobil na svijetu i serijski automobil s najbržim ubrzanjem sada je spreman za isporuku kupcima širom svijeta.

  Ovo je također prva godina u kojoj naša zajednička firma Bugatti Rimac pokazuje zašto je najbolja firma za hiperautomobile na svijetu. Neveri će se na travnjacima Quail Lodgea pridružiti novi Bugatti”, rekao je Mate Rimac, predsjednik Uprave Rimac Grupe.

  Rimac Nevera otvara novu generaciju automobilskih performansi. Njegovih 1914 konjskih snaga proizvode četiri električna motora izrađena u Rimcu, koji pokreću hiperautomobil od 0 do 100 kilometara na sat za samo 1,85 sekundi, a do 160 kmh za 4,3 sekunde. Ponosno noseći ime u čast svoje domovine, Nevera je neočekivana mediteranska ljetna oluja na hrvatskoj obali. Kao takva, Nevera se u tren oka može transformirati iz udobnog i spretnog grand tourera u stroj vrhunskih performansi”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,