Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Riješen misterij tajanstvenog objekta na tamnoj strani Mjeseca: “To je toliko neoduševljavajuće, da je zapravo briljantno”

Preuzmite sliku

Nakon mjesec dana od otkrića misterioznog objekta na tamnoj strani Mjeseca, Kinezi su otkrili o čemu je zapravo riječ.

Kineski rover napokon se uspio približiti misterioznom objektu čudnog oblika koji je prošle godine uočen na tamnoj strani Mjeseca. Objekt otad na internetu prozvan misterioznom kućicom.

Fotografiju sivog objekta oblika kocke na mjesečevom horizontu objavio je Our Space, kanal povezan s Kineskom nacionalnom svemirskom agencijom (CNSA), ranije u prosincu prošle godine.

Fotografiju je napravio kineski rover Yutu-2 u velikom krateru Von Karman. Tad je priopćeno da će roveru biti potrebna dva do tri mjeseca kako bi došao do tog objekta.

Kako se Yutu-2 približavao objektu, korisnici interneta su prozvali objekt “misterioznom kućicom”, no sugerirali su da je možda riječ i o izvanzemaljskoj bazi na Mjesecu ili Mjesečevoj palači.

Prava istina otkrivena je u petak, kad je Our Space otkrio snimak izbliza koja je pokazala da je riječ o običnom kamenu, koji leži na rubu kratera. Kamen međutim svejedno ima specifičan oblik, a tim koji upravlja Yutu-2 roverom nazvao ga je Zecom od žada (Jade Rabbit).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje