Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Revolucionarni faktor u vojnoj industriji: Proizveden mini tenk na daljinsko upravljanje (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Turska kompanija ELFATEK u Bursi proizvela je višenamjenski mini tenk na daljinsko upravljanje koji bi mogao postati revolucionarni faktor u sektoru sigurnosti i odbrane.

Čelnik privatne komapnije ELFATEK Bahattin Duzgun je kazao kako su turska vojska i sigurnosni sektor već zapazili novoproizvedeni mini tenk nazvan ANKEBOT.

Riječ je o proizvodu koji bi mogao biti korišten u antiterorističkim operacijama i spriječiti stradanja pripadnika snaga sigurnosti s obzirom da se njime upravlja daljinskim upravljačem dometa do 200 metara.

 • – Ovo je prototip koji smo proizveli u vlastitim kapacitetima. Specijalno je izrađen s namjenom učešća u sigurnosnim akcijama. Razgovarali smo sa Generalštabom i drugim resornim institucijama i oni su već analizirali ANKEBOT – kazao je Duzgun.

  Kontrolni upravljač mini tenka ima bateriju kapaciteta rada od osam sati, a sam tenk može nositi teret od 100 kilograma. Pod tim teretom se kreće brzinom od šest kilometara na sat.

  Ističući kako su prve ocjene stručnjaka pozitivne, iz kompanije najavljuju da će uskoro sve karakteristike mini tenka biti znatno unaprijeđene.

  ANKEBOT bi se mogao koristiti za deminiranje terena, otkrivanje mina, učešće u borbama, direktnim oružanim sukobima i transportu ranjenih i vojne opreme na bojnom polju.

  Od dodatne opreme može nositi teški mitraljez i sistem sa kamerama za noćne uvjete. (Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,