Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rekordnih 22 stepena izmjerena na arhipelagu u Arktiku

Preuzmite sliku

Svalbard, norveški arhipelag u Arktiku, u subotu je potukao apsolutni temperaturni rekord dosegnuvši 22 stepena Celzijusa, objavio je norveški meteorološki institut.

S 21,7 stepeni izmjerenih u 18 sati po mjesnom vremenu blizu mjesta Longyearbyen, arhipelag je imao najtopliji dan od početka mjerenja, prenosi Hina.

Prethodni rekord dogodio se 16. jula 1979., kada je bilo izmjereno 21,3 stepeni, rekao je meteorolog Kristen Gislefoss.

Skupina otoka poznatijih po imenu Spitzberg, nalazi se hiljadu kilometara od Sjevernog pola.

Subotnji temperaturni rekord koji bi trebao potrajati do ponedjeljka, daleko je iznad uobičajenih temperatura za ovo godišnje doba: u julu, koji je najtopliji mjesec na Arktiku, temperature se na Svalbardu kreću između 5 i 8 stepeni C.

Arktik se zagrijava dvaput brže od ostatka planeta, kažu naučnici.

Ljeto 2020. u regiji obilježeno je gotovo vrućinama u ruskom Arktiku: temperature 5 stepeni C iznad normale u siječnju u Sibiru te vrhunac od 38 stepeni C početkom jula u arktičkom krugu.

Prema službenom norveškom izvješću “Klima u Svalbardu 2100.”, prosječna temperatura na Svalbardu za razdoblje od 2070. do 2100. trebala bi porasti od 7 do 10 stepeni u odnosu na razdoblje 1970. do 2000., ako se nastavi dosadašnji čovjek uticaj na klimu.

Poznat po svojim polarnim medvjedima, arhipelag Svalbard ima i jednu posebnost: ondje se nalazi ugljenokop, a riječ je o energiji koja emituje najviše stakleničkih plinova.

No na Svalbardu je smještena i “Vegetacijska Noina arka”, inagurirana 2008., a riječ je o banci u kojoj se čuvaju sjemenja za budućnost u slučaju kataklizme.

Taj ‘biljni sef’ osmišljen protiv klimatskih promjena i sam je bio žrtva globalnog zagrijavanja. Moralo se uložiti 20 miliona eura kako bi se sanirao pošto su u njega 2016. prodrle vode izazvane topljenjem permafrosta – u načelu vječno zamrznutog tla u arktičkom području.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,