Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rekordna pljačka kriptovaluta: Hakeri s poznate platforme otuđili 600 miliona dolara

Preuzmite sliku

Hakeri su na digitalnoj platformi Poly Network ukrali kriptovalute u vrijednosti 600 miliona dolara u najvećoj pljački ikada od decentraliziranih financijskih platformi.

Platforma je informaciju o pljački objavila na Twiterru, navodeći i detalje ditigalnih novčanika na koje je novac prema njihovim tvrdnjama prebačen i pozivajući korisnike da ne prihvataju kriptovalute s tih adresa.

U vrijeme objave informacije o krađi vrijednost ukradenih kriptovaluta iznosila je nešto više od 600 miliona dolara, prema publikaciji za kriptotrgovinu The Block.

Pljačka spada među najveće u historiji decentraliziranih platformi za finansijske transakcije u kriptovalutama, nadmašivši hakerski napad na platformu Coincheck sa sjedištem u Tokiju u 2018. godini u kojem je ukradeno 530 miliona dolara u bitcoinima.

Platforma Mt. Gox propala je 2014. nakon krađe u kojoj je također “nestalo” oko pola milijarde dolara u bitcoinima.

“Posrijedi je hakerski napad ogromnih razmjera… nalik onome na Mt. Gox”, tvrdi Bobby Ong, suutemeljitelj internetske stranice za kriptoanalitiku CoinGecko. Dodaje ipak da pljaška zasada nije utjecala na cijene glavnih kriptovaluta.

Pljaškaši su na Polynetworku ukrali više novca no što je otuđeno u svim sličnim pljačkama u sektoru decentraliziranih financijskih transakcija u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine, a taj se iznos popeo na rekordnih 464 miliona dolara, prema izvještaju kompanije CipherTrace.

Decentralizirane financijske platforme omogućuju razmjenu kriptovaluta bez tradicionalnih mehanizama kontrole koje osiguravaju banke i berze, objašnjava Reuters, a učestale pljačke mogle bi ih stajati ulagača i osigurati pojačani regulatorni nadzor.

Njihovi zagovornici tvrde da ta tehnologija ‘demokratizira’ pristup financijskim uslugama dok kritičari ističu da je najvećim dijelom neregulirana i ranjiva na hakerske napade i pljačke zbog tehnoloških “rupa” i slabosti.

U Poly Networku nisu odmah odgovorili na Reutersov upit o detaljima pljačke. Zasada nije jasno gdje je njihovo sjedište, je li pokrenuta službena policijska istraga i ako jest, ko ju je pokrenuo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,