Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

353

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

Prvo su slali klice, a onda žohare: Naučnici imaju nevjerovatan plan kako treba kolonizirati svemir

Popularno

Svemirske agencije sa svih kontinenata jako se trude da poduzmu sve mjere kako ne bi kontaminirale svemirska tijela sa zemaljskim mikrobima. Međutim, sada se pojavila nova teorija naučnika koji smatraju da bi bilo odlično na Mars prvo poslati upravo ‘naše’ klice.

Novi naučni rad predlaže da će ispuštanje ljudskih mikroba inicirati proces transformacije crvenog planeta i stvoriti okoliš koji može održati život.

Tim naučnika predlaže da se razvije proces koji uključuje odabir ‘obećavajućih mikroba’ prije nego ih se pusti na Mars.

 • Prvo klice, a onda žohari?

  Ovu ideju predložio je mikrobiolog Jose Lopez u Microbiology Ecology, on radi kao profesor na Univerzitetu Nova Southeastern na Floridi, zajedno s kolegama W. Raquel Peixoto i Alexandreom Rosado s Federalnog univerziteta Rio de Janeira. Oni ovu teoriju nazivaju ‘velikom revizijom’.

  Tim želi da NASA i druge svemirske agencije pošalju klice sa Zemlje na Mars, s nadom da će upravo one pripitomiti nepredvidivu klimu na planetu i stvoriti površinu pogodnu za život.

  Pretpostavljamo da kada bi se to dogodilo, za početak bismo pomoću NASA-e i drugih agencija na Mars poslali neke otpornije organizme, poput recimo – žohara.

  Glavni argument ovih naučnika je da je prevencija kontaminacije ‘blizu nemogućoj’, kako su to autori nazvali u radu.

  Međutim, svemirske agencije imaju specifične protokole kako bi spriječile kontaminaciju drugih planeta, a stručnjaci su naglasili da je potrebno još mnogo istraživanja prije nego počnemo zagađivati druge svjetove. (100posto.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,