Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvi iPhone s 5G tehnologijom bit će predstavljen 15. septembra

Preuzmite sliku

Prezentacija iPhonea 12, prvog Appleovog pametnog telefona s 5G tehnologijom, očekuje se 15. septembra, prema, kao i uvijek, misterioznoj najavi ove kalifornijske kompanije i glasinama među stručnjacima.

“Događaj Applea, pridružite nam se! Direktno iz Apple Parka, 15. septembra u 10.00 (17.00 GMT)”, navodi se na web stranici tehnološkog giganta.

Apple, u skladu sa svojom marketinškom strategijom zasnovanom na neizvjesnosti, ništa više nije otkrio, ali kompanija već godinama predstavlja svoje nove modele na jesen. Analitičar Ives de Wedbush je napisao da Apple i njegovi azijski opskrbljivači očekuju veću potražnju za veliki model od 17 centimetara, što navodi na očekivanje da će iPhone 12 biti telefon decenije, prenosi Beta.

Po tom analitičaru, američka kompanija bi mogla prodati više od 75 miliona telefona. Ocijenio je da bi više od trećine od 950 miliona iPhonea koliko ih je u upotrebi u svijetu, odnosno 350 miliona komada, moglo biti zamijenjeno novijim modelom već narednih mjeseci.

Ključni argument bit će mogućnost korištenja ultrabrzih 5G veza, u doba kad se ta nova generacija mobilnih telefona već nudi u Južnoj Koreji i u Kini. Dva lidera u sektoru, južnokorejski Samsung i kineski Huawei već su izbacili više 5G modela.

Usprkos trgovinskim i političkim tenzijama sa SAD-om, De Wedbush ocjenjuje da je kinesko tržište i dalje presudno za Apple, i da bi se mogao očekivati skok potražnje u Indiji.

“iPHONE 12 predstavlja novi ciklus za firmu (Tima) Cooka, najznačajniji od iPhonea 6 u 2014. godini. On će otvoriti novo poglavlje u rastu Applea usprkos tome što su današnje prilike manje povoljne za potrošnju”, rekao je taj analitičar. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,