Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pronašli očuvano okamenjeno stablo staro 20 miliona godina

Preuzmite sliku

Grčki naučnici su na vulkanskom otoku Lezbosu pronašli rijetko fosilizirano stablo čije su grane i korijeni ostali netaknuti 20 miliona godina.

Stablo je otkriveno tokom radova na cesti blizu milionima godina okamenjene drevne šume na tom otoku u istočnom Mediteranu. Prevezeno je pomoću posebne navlake i metalne platforme, prenosi Hina.

Prvi je to put da je pronađeno stablo u tako dobrom stanju, s granama i korijenjem, od početka iskapanja 1995., rekao je profesor Nikos Zouros iz Nacionalnog muzeja okamenjene šume na Lezbosu.

“To je jedinstveno otkriće”, rekao je, “stablo je u izvrsnom stanju i kad ga proučimo moći ćemo prepoznati od koje biljke potiče”.

Okamenjena šuma na Lezbosu, područje od 15.000 hektara pod zaštitom UNESCO-a, rezultat je erupcije vulkana čija je lava prije 20 miliona godina uništila nekadašnji suptropski šumski ekosistem otoka.

Fosilizirano stablo, dužine oko 19 metara, bilo je sačuvano debelim slojem vulkanskog pepela koje je na njega palo. Na istom mjestu pronađen je velik broj lišća voćaka kao i životinjske kosti.

“Tokom iskapanja otkrivamo šume koje su postojale prije 17 do 20 miliona godina na Lezbosu da bi rekonstruisali ekosistem koji je postojao u tome razdoblju”, rekao je Zouros. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,