Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pronađeno smrznuto štene staro 18.000 godina

Preuzmite sliku

Štene staro 18.000 godina, koje je pronađeno u blizini sibirskog grada Jakutska, zbunilo je švedske naučnike koji još uvijek ne znaju njegovo porijeklo.

Budući testovi koje treba obaviti mogu pružiti više informacija o tome kada su čovjekovi najbolji prijatelji bili pripitomljeni. Nos, koža i zubi ove životinje vrlo su dobro očuvani zahvaljujući vječnom smrzavanju, prenosi NN.

Istraživači iz Centra za paleogenetiku u Švedskoj potvrdili su da je štene staro oko 18.000 godina, ali tek će temeljni testovi njegove DNK dati definitivan odgovor na pitanje da li je riječ o psu ili vuku.

Stručnjaci navode da je period u kome je ovo štene živjelo interesantno sa stanovišta evolucije.

“Ne znamo tačno kada su psi pripitomljeni, ali to se moglo dogoditi u to vrijeme. Zanima nas da li je to zaista pas ili vuk ili je možda nešto na pola puta između njih dvojice“, naglasio istraživač David Stanton za CNN.

Vjeruje se da su savremeni psi pripitomljeni od vukova, ali još uvijek nije precizirano vrijeme kada se to dogodilo, piše rs.sputniknews.com. Studija objavljena u časopisu “Nature Communication” pokazala je da su savremeni psi mogli biti pripitomljeni prije 20.000 do 40.000 godina.

Druga studija Univerziteta Oxford iz 2016. godine, objavljena u časopisu „Science“, pokazala je da su psi bili pripitomljeni od sivih vukova tokom paleolita. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,