Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Projekat Muska i američke vojske: Superbrza raketa prenijet će teret za sat vremena bilo gdje na svijetu

Preuzmite sliku

Putovanje za koje teretnom vojnom zrakoplovu treba oko 15 sati, raketa koju bi trebali razviti SpaceX i američka vojska mogla bi obaviti za samo sat vremena.

Elon Musk svojim je projektima privukao pažnju američke vojske koja želi iskoristiti tehnologiju koju su razvili za bolju i sigurniju navigaciju te za brzi prijevoz naoružanja i logistike. Tako su, kako smo već pisali, zainteresovani za SpaceX-ove satelite Starlink koje bi iskoristili za pouzdaniji i sigurniji GPS, a nedavno su potpisali ugovor oko razvoja superbrze rakete s kojom bi mogli prenositi naoružanje i logistiku na bilo koje mjesto na svijetu za samo sat vremena.

Npr. put od Floride do Afganistana koji danas vojnim avionom C-17 traje oko 15 sati, s raketom bi trajao samo sat vremena, a težina tereta bila bi slična teretu koji danas može prenijeti C-17, što iznosi negdje oko 80 tona. General američke vojske Stephen Lynos rekao je kako SpaceX napreduje velikom brzinom te prva testiranja takve rakete očekuje već tokom sljedeće godine. Također, osim SpaceX-a, američka vojska na tom će projektu raditi i s još jednom aeronautičkom kompanijom Exploration Architecture Corporation.

Ova je godina bila fantastična za Elona Muska i SpaceX koji je ušao u historiju kao prva privatna kompanija koja je američke astronaute odvela u svemir. Također, zahvaljujući njima, NASA-ini astronauti ponovo polijeću s teritorija SAD-a i više nisu ovisni o ruskim raketama Soyuz. SpaceX revolucionarizirao je svemirske letove korištenjem višetrajnih raketnih potisnika koji se, nakon polijetanja, tj. nakon što raketu odvedu u orbitu, vraćaju na Zemlju i ponovo mogu iskoristiti u budućim misijama, što uvelike smanjuje njihovu cijenu.

Sličan princip potisnika i raketa koje se mogu koristiti više puta, primijenit će i na novom vojnom projektu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,