Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljen najveći dron na svijetu: 25 tona teška letjelica će slati opremu u svemir

Preuzmite sliku

Dron je visok 5,4 metra, raspon krila mu iznosi 18,2 metra, a dug je 24,3 metra. Zbog ovih dimenzija se smatra najvećom bespilotnom letjelicom na svijetu.

Ravn X je debitovao je u četvrtak.

SpaceX je dobio ozbiljnu konkurenciju u osvajanju svemira jer je američki startup Aevum predstavio svoj projekat bespilotne letelice, koji je dizajnirana da u letu ispaljuje rakete koje onda šalju male satelite u Zemljinu orbitu.

Projekt nosi naziv Ravn X Autonomous Launch Vehicle i prvi je kojem neće biti potrebna lansirna rampa kako bi opremu slao u svemir. Prezentaciju projekta na YouTube kanalu firme Aevum održao je njen šef Jay Skylus, prenosi Zimo.

 • Oblikom, Ravn X podsjeća na običan avion i zapravo će letjeti poput njega, s uobičajene poletno-sletne piste i bez potrebe za skupom infrastrukturom lansirne rampe i popratnih objekata.

  Ravn X dug je 24,3 metra i ima raspon krila od 18,3 metra te je visine 5,4 metra. Teži 25 tona i kad se sve te statističke brojke stave u skup, Ravn X je zapravo najveći dron ikad napravljen.

  Skylus je pojasnio da kad Ravn X dosegne mjesto i odgovarajuću visinu, ispušta raketu koja zapravo nosi teret od najviše 100 kilograma u nisku orbitu oko Zemlje. Nakon isporuke tereta, dron se vraća na Zemlju i odlazi u hangar. Ono što je najvažnije, dron bi sve navedeno trebalo da obavlja automatski i autonomno.

  “Američko vodstvo prepoznalo je kritičnu potrebu ekstremno brzog pristupa nižoj Zemljinoj orbiti. Kroz naše autonomne tehnologije, Aevum će skratiti vrijeme potrebno za slanje opreme u svemir s godina na mjesece, a kad naši korisnici to traže, i na minute. To je potrebno kako bi se poboljšali naši životi i kako bi se, općenito, spasili životi”, kaže Skylus.

  Sjedište firme Aevum je u Alabami, a ta je firma navodno dobila i ugovor s američkom vladom vrijedan milijardu dolara.

  Skylus, koji je inače fizičar, tvrtku je osnovao još 2016. godine i ona trenutno broji 180 zaposlenika. Dosad su poslovali s NASA-om, Boeingom i kompanijom Firefly Aerospace, a prvo lansiranje u orbitu planiraju ostvariti već iduće godine. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,