Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poziv na oprez: Zabilježen povećan broj požara nastalih zapaljenjem baterija na električnim romobilima i biciklima

Preuzmite sliku

Požari često nastaju korištenjem baterija kupljenih na internetu, a koje ne zadovoljavaju sigurnosne standarde.

Električni bicikli i romobili posljednjih su godina postali sve popularniji. Kada je krenula pandemija, ljudi su ih masovno kupovali kako bi izbjegli gužvanje u javnom prijevozu, a sada su ponovo popularni zbog povećanja cijena goriva. No s povećanjem broja romobila i bicikala koje pokreću električni motori, zabilježeno je i povećanje požara nastalih zapaljenjem njihovih baterija.

Tako podaci londonskih vatrogasaca pokazuju da su u razdoblju nešto većem od od godine dana pozvani na više od 130 intervencija zbog požara u kojima su uzrok upravo baterije spomenutih vrsta vozila na dva kotača, ali i drugih uređaja poput pametnih telefona, tableta, prijenosnih računara itd. Nakon nekoliko požara koje su izazvali u autobusima i podzemnoj željeznici, zabranjeno je unošenje električnih romobila i bicikala u buseve i vozove podzemne željeznice, ali i u sve zgrade parlamenta.

Tokom ove godine zapaljenje baterija električnih romobila izazvao je požare u najmanje pet kvartova u Londonu, dok je ta brojka za prošlu godinu veća od 100. Tokom 2021. zabilježene su 44 intervencije zbog zapaljena električnih bicikala, 28 romobila na struju te 32 “druga incidenta” koja uključuju zapaljenje baterija prijenosnih računara, pametnih telefona i drugih uređaja. U odnosu na 2020. godinu riječ je o povećanju od čak četiri puta, a stručnjaci strahuju da bi se takva situacija s požarima samo mogla pogoršati.

Članica Londonske skupštine Hina Bokhari upozorila je kako je potrebno provesti opsežnu sigurnosnu kampanju kako bi se građane upozorilo na sigurnu pohranu i punjenje baterija te kako bi shvatili opasnosti od korištenja baterija manje poznatih dobavljača. Osim ako se ne poduzme neka akcija, bojim se da bi moglo doći do strašnog požara u kućama ili stambenim zgradama u kojima bi mogli biti izgubljeni životi, upozorila je na opasnost.

Glasnogovornica londonskih vatrogasaca komentarisala je kako javnost redovno izvješćuju o incidentima vezanim uz zapaljenje baterije električnih romobila i bicikala te često dijele sigurnosne savjete oko korištenja baterija. Posebno naglašavaju kako požari često nastaju korištenjem baterija kupljenih na internetu, a koje ne zadovoljavaju sigurnosne standarde. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,