Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Povratak prvog jugoslovenskog računara

Preuzmite sliku

Početkom 1980-ih godina, kada su svijetom računara, tada još u povojima, vladala imena poput Commodorea i Sinclaira, izumitelj, pisac i novinar Voja Antonić je na tržište tadašnje Jugoslavije plasirao računar Galaksija.

Ovaj 8-bitni ‘uradi sam računar’ dijelio je procesor s modelom Sinclair ZX80, a prodavao se od 1984. godine preko istoimenog časopisa za popularizaciju nauke i to u dijelovima – pa ga je trebalo sastaviti u uradi sam varijanti ako ste se njime htjeli služiti.

Bio je to prvi personalni računar proizveden na području Jugoslavije, piše BUG.

Zanimljivi djelić informatičke istorije s ovih prostora sada će biti oživljen uz pomoć crowdfundinga.
Ove je sedmice uspješno završena kampanja na platformi CrowdSupply u kojoj je Antonić s timom entuzijasta prikupio 17.000 dolara za proizvodnju Galaksije u minimalno osvježenoj verziji.

I dalje će ovo biti rudimentarni računar zasnovan na istom procesoru i memoriji, dolaziće u kitu, a jedino će tasteri i njihovi prekidači biti u modernijoj izradi. Naime, kažu kako je danas nemoguće nabaviti originalne prekidače i tastere, prenosi izvor.

Kupci koji su izdvojili 299 dolara tako će dobiti cijelu retro Galaksiju u dijelovima koje će trebati vlastoručno sastaviti i zalemiti na štampanu pločicu.

Nakon toga dobit će potpuno funkcionalan računar iz 80-ih godina prošlog vijeka, zajedno s ugrađenim BASIC-om, pa će ga odmah moći priključiti na kakav televizor ili monitor te se baciti na “posao” istraživanja informatičke istorije.

Specifikacije Galaksije:

Procesor: Z80A na 3,072 MHz
ROM: 4-8 KB
RAM: 2-6 KB (najviše 54 KB)
Ugrađeni jezik: BASIC
Ekran: 16 redova po 32 znaka, 48×64 tačaka, crno/bijeli
Zvuk: nema
Potrošnja el. energije: 5 W
Priključci: monitor, TV, kasetofon, 44-pinski priključak za proširenja

Osim što će ponovno proizvesti Galaksiju, ova ekipa o njemu će snimiti i dugometražni dokumentarni film “GALAKSIJA – računar koji je odbio da umre!”.

Većinu video materijala su, kažu, već pripremili, ali još moraju snimiti nekoliko intervjua s glavnim akterima u raznim dijelovima bivše države. Snimanje će se odvijati u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, ali i u Splitu i Zagrebu, prenosi BUG. (Tuzlnski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,