Petak, 13. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Posljednja teorija Stephena Hawkinga: Uoči smrti dovršio novu teoriju

Prije nego je u martu preminuo, slavni britanski astrofizičar Stephen Hawking zaključio je svoju posljednju teoriju o svemiru koja je, kako piše The Guardian, mnogo jednostavnija nego se mislilo.

Realnost može činiti više paralelnih svemira, no svaki se znatno ne razlikuje od onog našeg, ustvrdio je Hawking u posljednjoj teoriji. Rad na kojem je surađivao s belgijskim naučnikom Thomasom Hertogom pojednostavljuje sliku o posljednjih 13,8 milijardi godina više nego ijedan dosad.

“Teorija po kojoj su paralelni svemiri vrlo slični daje nam nadu da ćemo moći u potpunosti dokučiti okvire kosmologije”, naglasio je Hertog.

Hawking je umro mirno u snu 14. marta u dobi od 76 godina. Godine 1964., kada je imao 21 godinu, dijagnosticirana mu je neizlječiva neurodegenerativna bolest, amiotrofična lateralna skleroza (ALS), koja ga je s vremenom potpuno paralizirala pa je mogao komunicirati samo kompjuterski generiranim glasom i pokretima obrva.

Ljekari su mu u početku davali svega nekoliko godina života. Prošle godine u razgovoru za BBC je kazao da nikada nije ni pomišljao da će doživjeti 75 godina. Na njegov pogreb pozvano je bilo oko 500 članova porodice, prijatelja i kolega, među kojima je bio i direktor SpaceX-a Elon Musk, a na ulici su mu počast odale stotine ljudi.

Hawkingov pepeo bit će pokopan u junu u blizini posmrtnih ostataka Sir Isaaca Newtona u Westminsterskoj opatiji u Londonu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: