Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako se robotski pas brani od čovjeka korištenjem umjetne inteligencije

Preuzmite sliku

Robotski pas razvijen na kineskom univerzitetu Zheijang koristeći umjetnu inteligenciju naučio je nositi se s ljudskim prijetnjama.

Robot Jueying razvijen je u Kini, a uz pomoć kolega naučnika sa univerziteta Edinburgh u Velikoj Britaniji, dobio je i umjetni mozak u obliku duboke neuronske mreže, odnosno algoritma koji je dizajniran tako da oponaša rad ljudskog mozga.

Jueying je tako, potpomognut umjetnom inteligencijom naučio oduprijeti se napadima i kako ustati ili kaskati kad ga neko, poput recimo čovjeka, napadne.

Njegov umjetni mozak funkcionira tako da kad napravi nešto korisno za obavljanje svog zadatka, onda prima nagradu, a kad napravi nešto loše, onda se to digitalno bilježi kao negativno ponašanje. Drugim riječima, riječ je o vrlo sofisticiranom sistemu metode pokušaja i pogreške, koji služi za učenje robota.

Pristup umjetne inteligecnije vrlo je različit jer hvata iskustvo, koje robot skuplja u stotinama hiljada pokušaja, nekad čak milionima pokušaja, ističe Zhibin Li, jedan od autora istraživanja i robotičar sa univerziteta Edinburgh.

Za Jueyingovu obuku zaduženo je osam “trenera” koji su zaduženi za razvijanje njegovih sposobnosti poput hodanja, održavanja ravnoteže, trčanja i drugih.

Kad bi se robot suočio s teškim zadatkom, poput padanja preko neravnih površina, svaki od tih algoritamskih trenera bi se aktivirao i rekao stroju što da napravi kako bi se vratio nazad na noge.

Stoga kad mu priđe čovjek i gurne ga rukom, nogom ili predmetom na tlo, Jueying zna kako se opet vratiti na noge i to vrlo brzo.

Šira slika ili šira vizija jest da ćemo imati sve pametnije strojeve, koji će moći kombinovati fleksibilne i prilagodljive vještine u hodu kako bi obavili različite zadatke koje dotad nisu još iskusili, rekao je na kraju Li. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje