Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Počinje terapija vraćanja mrtvih u život!

Preuzmite sliku

Američki naučnici će ove godine početi sa primjenom terapije čiji je cilj da oživi “mrtve”, odnosno da probudi pacijente iz duboke kome.

Američka biomedicinska kompanija “Biokvark”, iz Philadelphije, vjeruje da “moždana smrt nije nepovratna”.

Direktor Ira Pastor najavljuje početak testiranja do sada neisprobane terapije matičnim ćelijama u neimenovanoj zemlji u Južnoj Americi.

Osnova terapije, odnosno “vraćanja mrtvih u život”, jeste – “resetovanje” mozga.

“Biokvark” je razvio komplet injekcija koje mogu da “resetuju”, a kompanija ne planira početna testiranja na životinjama već će odmah početi sa ljudima, navode naučni portali, prenosi Srna.

Prvobitno je planirano da eksperiment počne u Indiji, ali je tamošnji Savjet za medicinska istraživanja blokirao taj plan.

Prva faza testiranja nazvana je “Prva ljudska neuroregeneracija i neuroreanimacija” – riječ je o studiji na jednoj grupi koja nije nasumično odabrana, a čiji je cilj “dokaz koncepta terapije”.

Naučnici će prvo prikupiti matične ćelije iz krvi samog pacijenta, a potom ih ubrizgati nazad u njegovo tijelo. Zatim će ubrizgati dozu peptida u njegovu kičmenu moždinu.

Slijedi petnaestodnevni tretman nervne stimulacije korištenjem lasera i električne stimulacije kako bi se oživio mozak, nadzirući pacijenta u isto vrijeme MRI skenerom.

Kritičari ove ideje postavljaju pitanje etičnosti, odnosno upozoravaju da mrtvi ne mogu dati pristanak.

Testiranje je dio većeg projekta “Reanima”, koji “istražuje potencijal najnaprednije biomedicinske tehnologije za ljudsku neuroregeneraciju i neuroreanimaciju”.

Kliničko istraživanje biće sprovedeno na pacijentima koji su u stanju moždane smrti ili nepovratne kome, ali su još uvijek na aparatima za održavanje života.

Ovo stanje u mnogim zemljama poznato je kao “živi leš”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,